Preminula Nadežda Pavlović, najstarija žena u Srbiji

CC0 / Pixabay / Starost — ilustracija
Starost — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Najstarija žena u Srbiji, Nadežda Pavlović, preminula je prošle noći u 110. godini u Beogradu.

Baka Nada je početkom godine proslavila 109. rođendan.

Rođena je u Kraljevini Srbiji, promenila je osam država, preživela dva svetska rata, od malih nogu se bavila sportom, družila sa Desankom Maksimović, a poslednje četiri i po decenije živela je u centru Beograda, na Vračaru.

Radila je kao nastavnica nemačkog i srpskog jezika, a duže od četiri decenije bila je u penziji.

Kako navode „Novosti“, decenijama je baka Nada ustajala u 6 ujutru, a na počinak odlazila u 9 uveče. Dan je počinjala osveženjem i doručkom, uz obaveznu popodnevnu dremku.

O ishrani nikada nije vodila računa, uvek je volela da uživa u slanim i slatkim specijalitetima. Nije pušila i pila, a kako je rekla jedino je pre šest godina zaradila povredu kuka, a imala je probleme s visokim pritiskom.

Ljubav prema atletici i gimnastici negovala je čitavog života. Do pre par godina najstarija Beograđanka je skoro svakodnevno vozila sobni bicikl, ali doktorka joj je zabranila zbog površinskih kapilara i masnog tkiva.

Baka Nadežda je iza sebe ostavila unučiće i praunučiće, koji žive po Srbiji ili u inostranstvu, a sa njima je ponajviše bila u kontaktu putem Vajbera, mada nikad nije krila da voli da koristi tablet.

Pored čitanja baka Nadežda je bila i ljubitelj muzike. Od muzike je najviše volela da sluša klasiku, na repertoaru su bili Bočeli, Pavaroti, Marija Kalas...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala