Nećemo dozvoliti novi pogrom: Vučić o razgovorima sa Prištinom

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Vučić sa ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“
Predsednik Vučić sa ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“  - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija neće dozvoliti proterivanje i pogrom Srba sa Kosova i Metohije.

Na pitanje o izjavi Vjose Osmani o navodnoj tužbi protiv Srbije i napadima na Srbe na Kosmetu, Vučić je rekao da ne bi trebalo zaboraviti da smo „šest meseci gledali glorifikovanje Vjose Osmani i Aljbina Kurtija“.

„To je toliko besmisleno, glupo, da ja više nemam reči“, rekao je Vučić gostujući na TV B 92.

Vučić je dodao da priština ne želi da pronađe kompromis već da ostane zamrznuti konflikt.

„Nama to ne treba, ali nećemo dozvoliti pogrom i proterivanje našeg stanovništva. Mnogo toga smo preživeli. To se neće dogoditi“, istakao je Vučić.

U Beogradu hvale protagoniste „velike Albanije“, sraman je autošovinizam koji gajimo

Vučić je rekao da se o stvaranju „velike Albanije“ neskriveno govori i čak se priča intenzivira, a na to niko ne reaguje.

On je rekao odgovarajući na pitanje o izjavu Saljija Beriše o velikoj Albaniji, da je ponosan na činjenicu što je za one koji to propagiraju on najveća smetnja.

Vučić je rekao da ovde niko ne kaže da je Srbija za ujedinjenje sa Republikom Srpskom, ali da su svi su skočili protiv toga, dok o velikoj Albaniji svi ćute.

„Ćute i ovde u Beogradu i hvale te protagoniste. Sramota je autiošovinizam koji gajimo“, rekao je Vučić.

„Pećinski nacionalizam u Crnoj Gori baštine oni koji menjaju istorijske činjenice“

Vučić se pita da li je problem što Srbija pomaže srpska udruženje i organizacije u Crnoj Gori, i zašto ne bi bratske stranke mogle da sarađu u regionu, kao što je to slučaj u EU.

„Čime smo ugrozili bilo čiju nezavisnosti? O svakoj reči vodim računa, ali jedina Srbija koja odgovara mnogima je slomljena, bedna i opustošena, bez vojske i ekonomije i nikada se neće zadovoljiti Srbijom koja je snažna i jaka. Rekli su da su se njihovi dedovi i očevi borili protiv Srba u Crnoj Gori. Kakav je to istorijski falsifikat i niko ne sme da odogovori na to, jer će biti prokazan na najstrašniji način“, primetio je on.

Vučić kaže da „pećinski nacionalizam“ baštine oni koji bi da menaju istorijske činjenice i koji bi da promene sve za šta su se i sami zalagali do pre decenije ili dve ,da bi mogli da budu na vlasti i dodvore se nekom drugom ko bi i podržao da bi bili na vlasti.

„Nisam neko ko se nije menjao, samo magarci se ne manjaju, ali svakoga dana se trudim da učim i zato sam obazriv oko svake reči. Znam da je Srbiji najpotrebniji mir u ovom trenutku i dalji napredak jer Srbija ide brže od ostalih, izvinite svi drugi. To je problem svih ostalih što Srbija ide bolje i brže“, naglasio je Vučić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala