Ministar finansija o pomoći za građane: Ko sve dobija novac i kada kreće prijava

© Sputnik / Miloš ĆurčinDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Prijava za sve koji žele da prime pomoć od „30 plus 30 evra“ kreće 28. aprila i trajaće do 15. maja, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je rekao da će 28. aprila biti otvorena stranica Trezora Srbije na kojoj će građani moći da se prijave za pomoć.

Kako je precizirao, oni koji primaju socijalnu pomoć i penzioneri ne moraju da se prijavljuju.

U maju sukcesivno kreće isplata prvih 30 evra, i do kraja maja će biti završena, a drugih 30 evra građani će dobiti u novembru, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u planu je i pomoć za nezaposlene, a nju će dobiti svi oni koji su u četvrtak kada je doneta uredba bili evidentirani na birou za nezaposlene. „Dobiće u junu 60 evra“, rekao je Mali.

Dve pune minimalne zarade, oko 500 evra dobiće svi samostalni umetnici, i dodatnih 500 evra zaposleni u oblasti ugostiteljstva, turizma, turistički vodiči, agencije za iznajmljivanje vozila, dodao je on.

Govoreći o pomoći za građane na Kosovu i Metohiji, Mali je rekao da će svi tamo dobiti pomoć od 100 evra, kao i da će nezaposleni na KiM dobiti 200 evra.

„Oni se ne prijavljuju, idemo preko Kancelarije za KiM, oni će svoj novac dobiti u maju“, kazao je Mali.

On je podsetio i da će tri puta po 50 evra biti uplaćena minimalna zarada za zaposlene u mikro, srednjim, velikim preduzećima, a prva isplata bila je u martu.

„Milion i 130 hiljada radnika dobilo je 50 odsto minimalne zarade. Imamo još dva puta po 50 odsto minimalne zarade“, naveo je Mali, preneo je B92.

Šest meseci će se isplaćivati i 600 evra po autobusu za autoprevozike, a prva isplata je u aprilu.

„Iz meseca u mesec, od aprila do novembra, Srbija će svakog meseca imati neku vrstu pomoći koju uplaćuje ili privredi ili sugrađanima“, rekao je Mali.

Mali je najavio i rebalans budžeta za ovu godinu, a kako je objasnio, glavni razlog za to je treći paket pomoći.

„Prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara, to je skoro šest milijardi evra. Ovaj treći paket je vredan 257 milijardi dinara“, rekao je Mali i dodao da je to 17,2 odsto jednogodišnjeg BDP-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala