Malu Milicu je pre 22 godine ubila NATO bomba, imala je samo tri godine /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićSpomenik Milici Rakić, devojčici koju su ubile NATO bombe 1999. godine, u Tašmajdanskom parku
Spomenik Milici Rakić, devojčici koju su ubile NATO bombe 1999. godine, u Tašmajdanskom parku - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Trogodišnja Milica Rakić ubijena je na današnji dan pre 22 godine, 17. aprila 1999. godine u Batajnici bombom koju je NATO pakt bacio tokom bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije. Milica bi, da je nije ubila NATO bomba, danas imala 25 godina.

Mala Milica ubijena je u kupatilu svoje kuće, dok je sedela na noši spremajući se za spavanje. Ona je jedno od 89 dece koja su nastradala u toku NATO agresije.

Spomenik maloj Milici i drugoj deci koju su ubile NATO bombe, podignut je u beogradskom Tašmajdanskom parku 2000. godine. Na mermernom bloku, čije čelo zauzima bronzana statua Milice Rakić, na srpskom i engleskom jeziku uklesano je: „Bili smo samo deca”.

U Batajnici, na igralištu koje nosi njeno ime, podignuta je spomen česma posvećena Milici. Na njoj su uklesani stihovi nedavno preminulog pesnika Dobrice Erića, koji je, inače, poginuloj devojčici posvetio još šest pesama:

„Čiko, ja tebe gledam s neba/ I vidim te na crnoj ptici/ Ja sam onaj mamin cvet-beba/ koji si ubrao u Batajnici./ I da ti kažem samo još ovo/ Pa idi i zaboravi me/ Mama će da me rodi ponovo/ I daće mi još lepše ime“, napisani su Erićevi stihovi na česmi.

Lik Milice Rakić prikazan je i na mozaiku crkve u Bajčetini, kao i na fresci u manastirima Tvrdoš i Tresije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala