Kurtijevo učešće na izborima u Tirani korak bliže ujedinjenju Kosova i Albanije

© Sputnik / Iliya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAlbanske zastave u Prištini
Albanske zastave u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Albanija odbrojava dane pred parlamentarne izbore na kojima će, osim dve vodeće koalicije, Socijalističke partije premijera Edija Rame i opozicione Demokratske partije Ljuljzima Baše, učestvovati i stranka Aljbina Kurtija, što miriše na laganu realizaciju ujedinjenja Kosova i Albanije i velikoalbanske ideje.

Kurtijeva stranka će na izbore 25. aprila izaći sa tri nezavisna kandidata, a on se nedavno sastao sa liderom opozicije Bašom, od koga je dobio garancije da će njegova opcija učiniti sve da Kosovo priznaju i države koje to nisu, kao i da će pomoći Kosovu oko članstva u međunarodnim institucijama. Poznavaocima prilika to govori da će Kurtijevi kandidati, ako uđu u parlament, dati podršku Bašinoj stranci.

Kurtijeva platforma ujedinjenja s Albanijom 

Zoran Milivojević, diplomata u penziji, smatra međutim da je manje značajno ko će pobediti u Albaniji s obzirom da i jedna i druga opcija imaju isti stav kada je Kosovo u pitanju. S druge strane, kako kaže, učešće Samoopredeljenja na ovim izborima ima svoju težinu.

„Samo učešće Samoopredeljenja na ovim izborima, sa mogućnošću da uđe u parlamentarni život kroz politički sistem Albanije preko rezultata na izborima, jeste zapravo realizacija Kurtijeve velikoalbanske politike koja je u suštini i njegove političke platforme, i same stranke koju vodi. Ako budu ušli u albanski parlament treba očekivati direktno angažovanje te velikoalbanske politike i na ujedinjenju Kosova sa Albanijom,“ uveren je Milivojević. 

To bi bio, kako ističe naš sagovornik, neposredan dokaz da Kurti vodi velikoalbansku politiku, s tim što treba imati na umu da on više nije samo lider stranke već je i na poziciji tzv. premijera Kosova što ga stavlja u različite pozicije.

Velikoalbanska ideja ima prećutnu podršku Zapada

„On sada u Prištini na vlasti a aktivnim učešćem u političkom životu države Albanije podiže stepen odgovornosti njegove politike jer je to direktan promocija te politike u regionu. On ima ambicije da isto postupi i u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Grčkoj…Što znači da je krajnje vreme da se neko ozbiljno sa Zapada izjasni o tome, jer Zapad do sada osim nekih verbalnih iskakanja u suštini nije imao primedbe prema velikoalbanskoj politici Kurtija, niti daje primedbe na njegovo učešće na izborima u Tirani, dakle u drugoj državi,“ napominje Milivojević.

Takvo ponašanje Zapada, dodaje on, može da znači ili da imaju neki prećutni dogovor koji afirmiše tu politiku, ali je i potvrda albanskom faktoru na ovim prostorima.

„Na kraju to je i jedna vrsta pritiska i na Srbiju, i na druge susede Albanije da uvažavaju taj albanski faktor. Ta podrška Zapada nije slučajna jer albanski faktor na Balkanu je najznačajniji saveznik prozapadne politike na ovim prostorima. Oni su direktno za NATO, ujedno vode i antirusku i antikinesku  politiku, i prihvataju sve strategije, aktivnosti i platforme koje su na zapadnim interesnim linijama,“ napominje sagovornik Sputnjika.   

Pretnja stabilnosti na Balkanu

Milivojević zaključuje da je takva politika pretnja stabilnosti i bezbednosti na Balkanu jer direktno dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet susednih država.

Milivojević smatra da bi pobeda desnice (Baša) u Albaniji išla na ruku velikoalbanskoj ideju, što bi Srbiji umnogome otežalo posao, posebno u pregovorima sa Kosovom.

„Kosovsko pitanje i afirmacija Kosova je u osnovi svake albanske stranke. To je kod njih neka vrsta državne i nacionalne politike. Koordinacije sa Prištinom će biti u svim akcijama uključujući i podršku i infrastrukturu od diplomatske do ostale,“ napominje naš sagovornik.

U isto vreme on podseća da je sa Edi Ramom već uspostavljen određeni dijalog jer je podržao Mali Šengen, i saradnju kroz trilateralu Tirana-Skoplje-Beograd, i u u tom smislu je teško da će biti kontinuiteta ako desničari dođu na vlast.

Desničari tvrđa opcija po Beograd

„Desničari na čelu sa Bašom ako dođu na vlast su tvrđa opcija i oni će kada je o politici prema Srbiji imati mnogo oštriji stav. Treba podsetiti na Salija Berišu, bivšeg premijera Albanije, koji je svojevremeno vodio Demokratsku partiju u Albaniji (nasledio ga Baša) i na njegove nedavne izjave u kojima se direktno zalaže za priključenje Kosova Albaniji i koji je direktni pobornik velikoalbanske politike na ovim prostorima,“ kaže Milivojević.

Iz toga se da zaključiti da je sasvim sigurno da će se i desničari zalagati za takav politički nastup. Beriša i Baša imaju dobre odnose a Beriša je tokom protesta prošle godine protiv Edija Rame u Tirani postao „zvezda“ istih kada je pozvao Albance da se naoružaju.

Inače, prema više predizbornih anketa u tesnoj prednosti su socijalisti Edija Rame, ali demokrate i Socijalistički pokret za integraciju su već najavili mogućnost formiranja postizborne koalicije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala