Kineski odgovor Americi i Japanu: To je naša unutrašnja stvar

© Sputnik / Tatjana TrikićDžamija u Turpanu, provincija Sinđijang
Džamija u Turpanu, provincija Sinđijang - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Kina se odlučno protivi zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Američkih Država i Japana posle razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i premijera Japana Jošihide Suge, navodi se u saopštenju kineske ambasade u Vašingtonu.

Tajvan, Hongkong i Sinđijang su unutrašnja pitanja Kine i niko ne bi trebalo da se u njih meša, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da su razgovori Bajden-Suga protekli izvan okvira normalnih bilateralnih odnosa, nanoseći štetu interesima trećih strana i ugrožavajući mir i stabilnost u regionu, preneo je Tanjug.

Na svom prvom direktnom sastanku sa jednim stranim državnikom Bajden je sa premijerom Japana pokušao da potvrdi zajednički nastup dve zemlje u suočavanju s delovanjem Kine.

Tokom susreta, Bajden i Suga su pokušali da obnove američko-japansko savezništvo koje je bilo narušeno tokom mandata prethodnog predsednika SAD Donalda Trampa.

© AP Photo / Andrew HarnikDžozef Bajden i Jošihida Suga u Vašingtonu
Kineski odgovor Americi i Japanu: To je naša unutrašnja stvar - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Džozef Bajden i Jošihida Suga u Vašingtonu

Politika prema Kini je bila centralna tema, a dvojica lidera posebno su diskutovali o uspostavljanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i sve snažnijem vojnom pritisku Kine na Tajvan.

Situacija u Hongkongu i odnos Pekinga prema manjinskim muslimanskim Ujgurima u Sinđijangu takođe je bila u vrhu agedne susreta Bajden-Suga.

Bajden je posle sastanka sa Sugom rekao novinarima da su njih dvojica potvrdili svoju "čeličnu podršku američko-japanskom savezništvu" i saglasili se da će raditi zajedno na suočavanju sa izazovima koji predstavlja Kina, ali i na pitanjima kao što su Istočno i Južno kinesko more i Severna Koreja, preneli su američki mediji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala