Jedna je majka – Dragan iz Francuske je izabrao Srbiju! /foto, video/

© Foto : Jutjub / DO HANDBALLDragan Pešmalbek
Dragan Pešmalbek - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Dragan Pešmalbek, doskorašnji rukometni reprezentativac Francuske, odlučio je da promeni boje i zaigra za reprezentaciju Srbije, državu porekla njegove majke Snežane.
Dejan Kuzmanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Knežević „vrele krvi“ je izabrao pravi put, a za Sputnjik kaže: „Zauvek uz Srbiju!“

Pivotmen rođen 1996. godine je dete iz mešovitog braka Francuza i Srpkinje, a celu karijeru je proveo u Francuskoj.

Rukometni savez Srbije je u saopštenju naveo da je to još jedan veliki rezultat rukometne “diplomatije”.

„Pre samo nekoliko meseci perspektivni levi bek francuskog Tuluza, Uroš Borzaš, prelomio da u budućnosti nosi srpski dres umesto mađarskog“, navedeno je.

Pešmalbek je istakao da je u prethodnim nedeljama mnogo razmišljao i da mu nije bilo lako da donese odluku.

„Jako sam ponosan što ću nositi srpski dres, države odakle mi je majka Snežana. Sa selektorom Tonijem Đeronom sam prvi put razgovarao posle njegove promocije prošlog leta. Zvao me je, pitao da li bi želeo da igram za reprezentaciju i rekao da ako budem bio u formi iz kluba najozbiljnije računa na mene. U to vreme je i u Francuskoj došlo do promene selektora i želeo sam da vidim planove novog selektora Žila“, kaže Dragan.

On je kao juniorski reprezentativac Francuske u generaciji 1996 poslednji zvanični nastup za „Trikolore“ imao u aprilu 2018. godine na turniru „Zlatne lige“, što praktično znači da bi odmah mogao da se stavi na raspolaganje stručnom štabu ukoliko se reše sve administrativne stvari.

Kod novog selektora Gijoma Žila našao se više puta na širem spisku reprezentacije u strašnoj konkurenciji Karabatića, Soraindoa, Fabregasa i Turne.

​Pešmalbek napreduje velikim koracima o čemu svedoči i sezona karijere koju igra u dresu Nanta sa kojim je došao do četvrtfinala EHF Lige šampiona gde ih čeka mađarski Vesprem.

Sa 47 golova u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, srpski pivotmen je jedan od najvećih aduta francuskog sastava u borbi za Final4 EHF Lige šampiona.

Moja mama je isto bila rukometašica. Rođena je u Loznici, ali je posle dugo živela u Valjevu. Život je odveo u Francusku gde je i ostala. Srećna je što ću igrati za Srbiju. Znam da će i celokupna familija u Srbiji biti oduševljena kada bude saznala. Učim srpski već godinama i sada je to mnogo bolje. Verujem da neću imati problema sa komunikacijom, momci su dobri, verujem da će biti od pomoći ako bude trebalo. Poteškoća će biti sa gramatikom, ali važno je da razumem sve što se bude govorilo. Čujem da je odlična atmosfera u timu, već sam pričao sa nekim igračima. Ubeđivali su me da zaigram za Srbiju. Imam i saigrača u klubu Milana Milića koji me je već duže vreme ubeđivao da donesem takvu odluku. Srećan je, isto kao i ja. U petak sam obavestio Žila i ljude iz tamošnje Federacije o svojoj odluci. Odmah zatim sam se javio direktoru Ratku Nikoliću i selektoru Đeroni“, zaključio je Dragan Pešmalbek.

► Suspendovana Kubanka uzela pasoš Srbije, ali izabrala Tursku i Erdogana

► Slovenac stigao u Srbiju: Došlo je vreme za promenu

► Srčani Srbin „uleteo“ u kavez uz podršku legendarnog NBA igrača: „Malo su me pokrale sudije“ /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala