Iz Rusije poručuju: Proterivanje ruskog diplomate iz Ukrajine – diplomatska osveta

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava
Ruska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Proterivanje višeg diplomate iz ruske ambasade u Kijevu zbog incidenta sa ukrajinskim konzulom u Sankt Peterburgu predstavlja „diplomatsku osvetu“, izjavio je neimenovani izvor upoznat sa situacijom za RIA Novosti.

Budući da je ukrajinski konzul uhvaćen na delu kako prima poverljive informacije, proterivanje ruskog diplomate u ovom slučaju ne možemo nazvati ni recipročnom ni adekvatnom merom.

Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova sugerisalo je ambasadi Ukrajine da konzul, koji je priveden u Sankt Peterburgu jer je primao poverljive podatke od ruskog državljanina, napusti Rusiju u roku od 72 sata počev od 19. aprila.

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je ranije privela ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka dok je primao poverljive podatke od ruskog državljanina. Ističe se da je aktivnost Sosonjuka „neprijateljska prema Rusiji i nespojiva sa statusom diplomatskog službenika“.

Nakon toga se oglasio Kijev koji je saopštio da zbog ovog incidenta jedan ruski viši diplomata mora da napusti Ukrajinu u naredna 72 sata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala