Češka objavila poternicu za Rusima koje London optužuje za trovanje Skripalja

© AP Photo / Metropolitan Police Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov
Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2021
Pratite nas
Policija Češke objavila je poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Kako se navodi u saopštenju policije, potrenica je izdata jer se ti ruski državljani terete „za ozbiljne zločine“, a na Tviteru su čak objavljene i njihove fotografije.

Prema podacima policije, Boširov i Petrov bi trebalo da su se u oktobru 2014. godine nalazili u Češkoj – prvo u Pragu, a potom u Moravsko-Sileskoj oblasti, a nešto kasnije i u Zlinskoj oblasti.

Takođe se navodi i da su oni koristili duple dokumente, jedne koji su se vodili na imena Petrov i Boširov, i druge u kojima su pisala drugačija imena – Nikolaj Popa i Ruslan Tabarov.

Početkom marta 2018. godine u Solsberiju su otrovani bivši saradnik GRU Sergej Skripalj, koji je u Rusiji osuđen zbog veleizdaje, i njegova kćerka Julija. London smatra da je Rusija umešana u trovanje Skripalja supstancom A234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“, što Moskva kategorički negira.

Pročitajte još:

Britanska ambasada u Moskvi: Rusija proglašena za glavnu pretnju „zbog hemijskog oružja“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala