Agencija za lekove Srbije oglasila se o vakcini „Astra zeneka“

Pratite nas
U toku je istraga koja treba da utvrdi da li su slučajevi retkog tipa krvnih ugrušaka povezani sa vakcinom „Astra zeneka“ protiv virusa korona, a Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) kaže da je stav i SZO i Evropske agencije za lekove isti, a to je da ne treba ograničiti primenu te vakcine.

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao da je neuporedivo veća korist nego rizik nakon primene vakcine „Astra zeneka“, te da u Srbiji ne postoji nijedan slučaj bilo kakvih tromboembolijskih problema sa krvnim ugrušcima koji su dovedeni u vezi sa tom vakcinom, preneo je Tanjug.

„Sve što je do sada evidentirano vezano za neželjene reakcije na ovu vakcinu, pažljivo je proučavano na svetskom, evropskom nivou i kod nas. Imamo dnevne izveštaje o neželjenim reakcijama i ništa sporno do sada nismo videli“, poručio je Zelić.

Ističe, svi pacijenti koji su primili prvu dozu „Astra zeneka“ vakcine, bez ikakve bojazni mogu da prime i drugu dozu.

„Da postoji bilo kakav problem, Agencija za lekove bi reagovala, a do sada nije bilo nikakve takve preporuke niti bilo kakvog ograničenja i želimo da poručimo građanima da mogu da budu bezbrižni i da nastave da se imunizuju ovom vakcinom“, rekao je Zelić.

Istakao je da vakcinacija nema alternativu i da su sve vakcine koje je ALIMS kontrolisao kvalitetne, efikasne i pre svega, bezbedne.

On je danas sa predstavnicima studentskih organizacija razgovarao o značaju vakcinacije protiv kovida-19.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala