„Za dres Srbije vredi svaka kap znoja, na treningu sa Novakom su mi se tresle ruke“ /video/

© Foto : Foto: Teniski savez SrbijeLola Radivojević
Lola Radivojević - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Na predstojećem Bili Džin King kupu, nasledniku Fed kupa, u reprezentaciji Srbije naći će se i mlada Lola Radivojević, najbolja srpska teniserka u juniorskoj konkurenciji.

Ona je u ovoj godini proslavila 16. rođendan, a kao nova nagrada stigao je poziv selektora Dušana Vemića za predstojeći duel sa Kanadom.

Lola je jedina predstavnica Srbije među najboljih stotinu juniorki sveta, a do tog rezultata je stigla odličnim igrama u prethodnoj godini, obeleženoj pandemijom virusa korona i prekidom sezone.

„U toku međunarodne takmičarske pauze mlada i velika nada srpskog tenisa igrala je turnire iz kalendara TSS Tura gde je snage odmerila sa znatno starijim i iskusnijim protivnicama i gde je nizala sjajne pobede koje su joj dale vetar u leđa i samopouzdanje da u nastavku sezone bljesne u punom sjaju“, navedeno je na sajtu Teniskog saveza Srbije.

Kako se ističe, zalet za fantastični niz pobeda koje je ostvarila na ITF takmičenjima u Alanji i Istanbulu u septembru mesecu imala je u Novom Sadu gde je osvojila naslov vicešampiona u dublu na turniru J2 kategorije.

​Odlazak u Tursku je za Lolu bio put u visine i nove pehare iz kolekcije ITF juniorskih takmičenja. U Alanji okitila se duplom krunom (singl i dubl), usledio je turnir u Istanbulu gde je pravo iz aviona otišla na teren i nastavila da seje pobede. Takmičenje u gradu na Bosforu završila je sa dva pehara vicešampiona odigravši za dve nedelje 20 mečeva.

„Virus korona je puno izmenio teniski život, posebno put razvoja jednog juniora. Nije bilo puno turnira i prilika, ali mi smo imali tu sreću i privilegiju da nam je TSS organizovao seriju turnira gde su igrale jake igračice, VTA igračice, tu su bila i klupska takmičenja gde sam sa koleginicama iz TC Novak Đoković osvojila i juniorsku i seniorsku klupsku titulu prvaka Srbije. Igrala sam i završni Masters gde sam bila najmlađa učesnica. Bilo je to ipak sjajno leto za srpski tenis“, navela je mlada Lola.  

Prve teniske korake je napravila u Blacu sa pet leta, ali kada je tenis u potpunosti zaplovio Lolinom krvlju nastavak i ozbiljan rad usledio je u Nišu.

O ženskom tenisu nedavno je govorio direktor Srbija opena Đorđe Đoković, koji se osvrnuo i na potencijal mlade Lole.

„Tenis je na početku značio sjajnu zabavu, druženje sa drugarima, smeh i radost igre. Kasnije, kada sam počela da se takmičim desila se ljubav, tenis je zagospodario mojim srcem. Imala sam i motiv da radim, a to su pehari, uvek sam imala istu želju i žar da osvojim još jedan i novi, tako je i danas. Nikada, ni po suncu ni po hladnoći, ni jednog trenutka mi nije bilo teško da izađen na teren i radim ono što volim. Želim da tako ostane, da nikada ne izgubim tu radost koju osećam kada sam na terenu, taj poseban osećaj sreće”,  kaže članica Teniske akademije „Novak Đoković“ koja je sa 14 godina osvojila ITF prvenac na turniru koji je održan u Nišu.

Titule prvaka države smatra jednim od „glavnih krivaca“ za progres u igri i kao motivaciju za dalje uspehe na međunarodnoj sceni.

„Moji najveći uspesi, pehari, među kojima su mi najdraži oni sa šampionata Srbije i na koje sam jako ponosna. Momenat kada prvi put obučeš dres reprezentacije je nešto što ti zauvek ostane duboko uklesano u srcu. Kada ste reprezentativac, imate 11 ili 12 godina i predstavljate svoju zemlju na evropskoj sceni kao i na Svetskom kupu, to su posebni trenuci za koje vredi svaka kap znoja prolivena na treningu. Kao mala sanjala sam pehare i išla sam ka tome da ih imam u svojoj sobi, ostvarila sam te snove, sada sanjam Grend slem titule, verujem da mogu i do ostvarenja tih novih snova”, ističe Lola.

Svaki mladi igrač ima idola koji mu znači motiv više, na kojeg želi da se ugleda i da korača stazama koje je njihov idol već prošao i postavio standarde. I dok jedni samo mogu da sanjare da jednog dana upoznaju svog idola, fotografišu se i uzmu autogram, Lola ima tu sreću da sa svojim idolom i trenira.

​„Da, Novak je moj idol i imala sam privilegiju da treniram sa njim, sa najboljim teniserom sveta i svih vremena i iskreno ruke su mi se tresle prvih nekoliko minuta. Za mnoge ljude na planeti 2020. je bila godina užasa, za mene moram priznati bila je savršena, od toga što sam doživela da treniram sa Novakom do pobeda koje sam ostvarila i titula koje sam osvojila. Doživela sam i iskustvo treninga sa našim Fed kup reprezentativkama, našim najboljim teniserkama Olgom Danilović, Ivanom Jorović, Jovanom Jakšić, Natalijom Kostić što je neprocenjivo iskustvo za mene i zahvalna sam na svemu. Uz Novaka moj idol je i Ana Ivanović, nadam se da ću jednog dana i sa njom imati priliku da razmenim po neku loptu”.

Iako ima svoje idole, Lola ne pokušava nikoga da kopira.

„Trudim se da budem svoja i autentična i da slušam svog trenera Veljka Radojičića koji prema mom karakteru i konstituciji gradi moju igru”, ističe Radivojevićeva.

U  toku meča ne opterećuje se protivnicom, već se fokusira na plan koji je napravila sa trenerom.

„Trenutno se takmičim na ITF turnirima, poznajem većinu mojih protivnica jer smo već nekoliko godina na turnirima zajedno, od Tenis Evropa takmičenja, sada i na ITF turu. Pred svaki meč trener Veljko i ja uradimo kratku analizu, ali se u toku meča fokusiram na svoj igru i svoj deo terena. Trener kaže da najbolje igram kada sam pod pritiskom u važnim mečevima”.

Lola trenira pet sati dnevno kada je u fazi priprema za turnir, od toga četiri sata tenisa kao i kondiciju koju radi sa trenerom Mišom Kecmanom.

​„Nedelja mi je uvek slobodan dan, subotom već četiri godine idem na jogu i mogu reći da mi jako prija“.

Često kažu da se sportista zarad sporta odrekao mnogo čega u životu.

„Kod mene to nije slučaj, nisam se ničega odrekla jer ja radim ono što volim i želim i u tome imam ogromnu podršku kako od roditelja, trenera tako i celog TC Novak Đoković gde imam sjajne uslove za rad i razvoj i usavršavanje. Bilo mi je teško kada sam morala u sedmom razredu osnovne škole da se prebacim iz Niša u Beograd, ali samo prvih nekoliko meseci. Brzo sam zavolela ovaj veliki, lepi grad i koristim svaki slobodan trenutak da ga upoznam. Obišla sam skoro sve znamenitosti, muzeje, ali uvek ima još nešto novo da se vidi i doživi. Idem vanredno u srednju školu „Miloš Crnjanski“ i svoje školske obaveze obavljam uvek na vreme, odličan sam đak i škola mi uvek izlazi u susret kada je moj sportski poziv u pitanju”, objašnjava Lola.

U 2021. plan Radivojevićeve je da nastavi šampionskim tempom kojim je koračala u prethodnoj sezoni.

„Cilj je da ove godine uđem u najboljih deset na ITF listi najboljih juniorski sveta, ali i da izađem na VTA listu. U finišu 2020. trebalo je da igram prve profesionalne turnire u Tunisu, ali me u tome sprečila korona koju sam srećom prebolela bez posledica“.

​Loline ambicije u budućnosti su visokih dometa.

„Moj san, cilj su plasman u sam vrh VTA liste, ali pre svega toga najvažnije mi je da budem zdrava, srećna i zadovoljna. Imam u TC Novak najbolje uslove za razvoj, a pored tih uslova ja živim za tenis i sledim svoje snove”.

Marljiva, posvećena, istrajna i neko ko nikada ne odstaje, to je naša Lola. Na kraju otkrila nam je zašto rano ustaje i trenira i zašto joj nikada ništa nije teško, zašto svaki dan uči , pobeđuje i sanja velike snove.

„Zbog dana kada ću obući dres Srbije u najjačem reprezentativnom takmičenju koje se do prošle godine zvalo Fed kup takmičenje, a sada je Bili Džin King kup. Verujem da će taj dan uskoro doći, a do tada rad rad i samo rad“, zaključila je mlada Lola Radivojević.

Prilika za ostvarenje njenih snova je u Kraljevu, gde 16. i 17. aprila reprezentacija Srbije igra protiv nacionalnog tima Kanade.

► Dečak je shvatio kroz kakav pakao je prošao Novak

► Grk prekršio pravila i bacio senku na Majami – i ostatak godine

► Sputnjik na licu mesta – u ovaj deo Srbije će biti uprte oči celog sveta /foto, video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala