Vakcina „Sputnjik Ve“ efikasna i za životinje

© Sputnik / Lola Đorđević Ruska vakcina „Sputnjik Ve“
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) može dobro da zaštiti i životinje od virusa korona, izjavio je direktor Državnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

On je naglasio da po pitanju vakcinacije još postoje prioriteti.

„Uveren sam, da će „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dobro štititi životinje, ali prvo moramo da vakcinišemo ljude", rekao je Gincburg.
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Ruska vakcina spasila ljudske živote: Prag osudio „ideološko ludilo“ oko „Sputnjika Ve“

Primetio je da je potrebno vakcinisati životinje i to ne samo da bi njih zaštitili, već i da bi zaustavili cirkulaciju virusa između njih i ljudi.

„Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je „testiran na životinjama u centru 'Gamaleja' i na njima su izvršeni svi pretklinički testovi, tako da sa sigurnošću možemo reći da deluje. Vakcina, koja se pravi specijalno za životinje, je mnogo jeftinija od vakcine za ljude“, naglasio je Gincburg.

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od oko tri milijarde ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala