Totalni fijasko japanske kampanje: „Simpatični“ tricijum iz Fukušime evoluira u jednooko čudovište

© Sputnik / Vitalij PodvickiTotalno neodoljivi tricijum — radioaktivna voda iz Fukušime u Tihom okeanu
Totalno neodoljivi tricijum — radioaktivna voda iz Fukušime u Tihom okeanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Japan je 13. aprila objavio video i poster u cilju promocije bezbednosti vode koja sadrži tricijum iz nuklearne elektrane Fukušima, nakon odluke da ta voda bude ispuštena u Tihi okean. Radioaktivni izotop vodonika svuda je prikazan kao izuzetno simpatična maskota — Mali Gospodin Tricijum.

Odluci Vlade Japana da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u naredne dve godine ispuštaju u Tihi okean ogorčeno se protive lokalni ribari, žitelji okolnih mesta i vlade mnogih država. 

Kako bi promovisala svoj plan i umirila protivnike, Vlada Japana predstavila je maskotu koja je dobila ime Mali Gospodin Tricijum.

„S obzirom na to da je radijacija tema koja je izuzetno usko specijalizovana i teška za razumevanje, koristićemo ilustracije da što više ljudi zainteresujemo za nju“, objavila je japanska Agencija za rekonstrukciju.

Maskota je predstavljena u utorak, ali njena karijera nije dugo potrajala, budući da je jaz između ozbiljnosti situacije i nasmejanog zelenog lika rumenih obraza doveo do veoma negativne reakcije.

Jedan korisnik Tvitera pokazao je „evoluciju“ Malog Gospodina Tricijuma od bezopasnog i potpuno neodoljivog lika koji podseća na crtež iz japanskih stripova do čudovišnog oblika, koji bi mu verovatno bolje pristajao.

Među protivnicima ispuštanja radioaktivne vode u Pacifik posebno se ističe Kina. Portparolka ministarstva spoljnih poslova te države Hua Čunjing objavila je svoje viđenje na Tviteru:

„Japan i SAD tvrde da je prečišćena otpadna voda iz nuklearne elektrane Fukušima u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardima i čak pitka. Zašto onda tu vodu ne zadrže za sebe? Ili, zašto je ne spakuju i pošalju u SAD?“

Vlasti SAD podržale su Tokio u ovoj nameri.

► „Spakujte radioaktivnu vodu i pošaljite Americi“: Odluka Japana uznemirila skoro ceo svet

► Moskva traži objašnjenje od Tokija zbog planova da se radioaktivna voda iz „Fukušime“ prospe u okean

► Doneta odluka: Radioaktivna voda iz Fukušime biće puštena u Tihi okean /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala