Šta NATO kaže o dokumentu koji je uzdrmao region

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaNATO u Briselu
NATO u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
NATO nije upoznat sa navodnim slovenačkim non-pejperom, saopšteno je TVCG iz Alijanse.

Na pitanje RTCG-a upućeno NATO-u da prokomentarišu navode o promeni granica na Zapadnom Balkanu, budući da se navodni non-pejper odnosi na četiri države regiona koje su članice Alijanse, u sedištu u Briselu su rekli da nemaju komentar o tom dokumentu.

"Navodne papire nismo videli, pa nemamo komentar", saopštio je neimenovani zvaničnik NATO-a.

Ranije danas slovenački poslanik u evropskom parlamentu Franc Bogovič izjavio je da su priče o "non-paperu" izmišljotina i u službi unutrašnjo-političke borbe u Sloveniji.

"Nikad niko nije pričao o tome što priča ovaj portal "Necenzurirano". Ni premijer Slovenije Janez Janša, ni ministar spoljnih poslova nikada nisu pričali o menjanju granica", kaže on za BHT1.

Poruka o crtanju novih granica na Balkanu stigla je i iz Nemačke. Nemački ministar za Evropu Mihael Rot rekao je da je crtanje novih granica "opasan put".

“Zemlje Zapadnog Balkana imaju budućnost jedino kao multietična i multireligiozna društva, poručio je Rot.

Podsetimo, slovenski portal Necenzurisano objavio je "non paper", odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji govori o idejama za komadanje Bosne i Hercegovine, pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom.

O potencijalnom otvaranju Pandorine kutije na Balkanu i mogućnosti prekomponovanja Bosne i Hercegovine u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govorili su dopisnik dnevnog lista „Politika“ iz Nemačke Miroslav Stojanović, bivši ambasador naše zemlje u Berlinu i Beču Milovan Božinović, i savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Radovan Kovačević:

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala