Poslanik EP ima potpuno drugačiji stav o „non pejperu“ koji danima drma Balkan /video/

© PixabayBalkan
Balkan  - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Slovenački poslanik u evropskom parlamentu Franc Bogovič izjavio je da su priče o "non-paperu" izmišljotina i u službi unutrašnjo-političke borbe u Sloveniji.

Table Slovenija i EU  - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Slovenci opet „ruše granice“: Lansiran probni balon za nove lomove na Balkanu ili za – Dejton 2
"Nikad niko nije pričao o tome što priča ovaj portal "Necenzurirano". Ni premijer Slovenije Janez Janša, ni ministar spoljnih poslova nikada nisu pričali o menjanju granica", kaže on za BHT1.

Dodaje kako se to koristi u svrhu unutrašnjih obračuna u slovenačkoj politici.

"Ja lično mislim, a mislim da je to i stav našeg premijera, da je BiH država, što je potvrdio i Dejtonski sporazum", navodi Bogovič.

Prema njegovim rečima, Evropski parlament nema stav o ovom pitanju jer niko ne zna za taj dokument.

"Ja ga ne poznajem, ja mislim da on ne postoji", ističe Bogovič i ponavlja da je ovo atak na Janšu.

Podsetimo, slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je juče dokument, takozvani „non-pejper“, koji je podigao prašinu u regionu, a u kome su navedene ideje o novim podelama na teritoriji bivše Jugoslavije - komadanje Bosne i Hercegovine, pristupanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom. 

Slovenija, zastava - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Slovenija optužuje Hrvatsku da je Briselu poslala predlog za razbijanje BiH

Prema informacijama slovenačkog portala, dokument „Zapadni Balkan - put napred“ primio je kabinet predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela još u februaru. Međutim, to nije službeno potvrđeno.

Portal je naveo i da se u briselskim diplomatskim krugovima o „non-pejperu“ govori kao o slovenačkom dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet učestvovao u slanju na razne adrese.

Objava ovog dokumenta izazvala je brojne reakcije širom regiona.

O potencijalnom otvaranju Pandorine kutije na Balkanu i mogućnosti prekomponovanja Bosne i Hercegovine u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govorili su dopisnik dnevnog lista „Politika“ iz Nemačke Miroslav Stojanović, bivši ambasador naše zemlje u Berlinu i Beču Milovan Božinović, i savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Radovan Kovačević:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala