„Počelo je“: Najviši nivo obogaćivanja uranijuma ikada u iranskom nuklearnom postrojenju

© AP Photo / HASAN SARBAKHSHIANNuklearno postrojenje Netanc u Iranu
Nuklearno postrojenje Netanc u Iranu - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Iran je počeo sa obogaćivanjem uranijuma do čistoće od 60 odsto u nuklearnom postrojenju Netanc, izjavio je predsednik iranskog parlamenta Mohamad Bager Kalibaf.

To je najviši nivo obogaćivanja uranijuma ikada, prenosi agencija AP, i podseća da ovakva odluka dolazi samo nekoliko dana nakon napada na to nuklearno postrojenje, za koji je Teheran okrivio Izrael.

"Volja iranskog naroda čini čudo i ona će onemogućiti svaku zaveru", prenela je iranska državna televizija izjavu Kalibafa.

Rekao je da je obogaćivanje uranijuma započelo nešto iza ponoći.

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi je takođe najavio početak obogaćivanja uranijuma do 60 odsto, ali je odbio da pruži dodatne detalje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je ranije ove nedelje poslala svoje inspektore u Netanc, potvrdivši da se Iran sprema da započne obogaćivanje od 60 odsto u nadzemnom objektu na toj lokaciji.

Podsetimo, u nedelju se u iranskom podzemnom nuklearnom postrojenju Netanc dogodio incident na mreži za napajanje električnom energijom, samo dan nakon što je Teheran pokrenuo nove, unapređene centrifuge za obogaćivanje uranijuma. 

Džavad Zarif: SAD su, nažalost, zavisnici od sankcija - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Zarif: Izrael je izgubio

Iranske vlasti su rekle da će sve oštećene centrifuge biti zamenjene boljima, a incident su okarakterisale kao čin "nuklearnog terorizma". Saopštile su i da zadržavaju pravo da preduzmu odgovarajuću akciju protiv izvršitelja. 

Izraelski mediji su u velikom broju izveštavali o incidentu u Netancu, a javni radijski servis Izraela je učinio neobičan korak dalje i objavio da je izraelski Mosad "odigrao centralnu ulogu"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je nakon incidenta da Iran nikada nije odustao od napora da pribavi nuklearno oružje i da Izrael neće dozvoliti Teheranu da ga izgradi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala