Nova „crna lista“ Moskve: Kome je sve zabranjen ulazak u Rusiju

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Zbog umešanosti u „sprovođenje antiruske politike“ Rusija zabranjuje ulazak u zemlju osmorici visokih američkih zvaničnika, među kojima su šefovi bezbednosnih službi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Kao odgovor na sankcije koje je američka administracija uvela 2. marta ove godine protiv ruskih zvaničnika zabranjuje se ulazak u Rusiju sledećim aktuelnim i bivšim američkim visokim zvaničnicima i licima koja su umešana u sprovođenje antiruske politike; generalnom tužiocu SAD Meriku Garlandu, direktoru američkog Federalnog zatvorskog biroa Majklu Karvahalu, ministru unutrašnje bezbednosti SAD Alehandru Majorkasu, savetnici američkog predsednika za unutrašnju politiku, bivšoj stalnoj predstavnici pri UN i pomoćnici za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, direktoru FBI Kristoferu Reju, direktoru Nacionalne obaveštajne službe SAD Evrilu Hejnsu“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Takođe Rusija zabranjuje ulazak bivšem pomoćniku predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost i stalnom predstavniku SAD u UN Džonu Boltonu i bivšem direktoru CIA Robertu Vulsiju.

„Uzimajući u obzir neviđenu prirodu komplikacija u rusko-američkim odnosima koje je izazvao Vašington, doneta je odluka da se odstupi od uobičajene prakse da se ne 'rasvetljavaju' javno kontramere koje preduzima ruska strana“, dodaje se u dokumentu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije danas je objavilo spisak svih kontramera koje Moskva uvodi Americi i Poljskoj zbog sankcija i proterivanja ruskih diplomata.

Američka administracija objavila je ranije da je uvela sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

U saopštenju se precizira da je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv 32 pravna i fizička lica koja su „pokušala da utiču na američke predsedničke izbore 2020. godine i vršila druge akte dezinformacije i mešanja“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala