Merkelova, Makron i Zelenski pozivaju Rusiju da povuče trupe sa ukrajinske granice

© Sputnik / Pavel Gerasimov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ruske vojske
Vojne vežbe ruske vojske  - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Francuske i Ukrajine Emanuel Makron i Vladimir Zelenski tokom trilateralnog sastanka pozvali su Rusiju da prekine gomilanje trupa kod ukrajinskih granica, saopštio je portparol Vlade Nemačke Štefen Zajbert.
„Savezna kancelarka, predsednik Makron i predsednik Zelenski posebno su razgovarali o bezbednosnoj situaciji na ukrajinsko-ruskoj granici, kao i na istoku Ukrajine. Oni dele zabrinutost zbog porasta ruskog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom, kao i na nezakonito anektiranom Krimu. Oni su zahtevali prekid tog vojnog jačanja kako bi se postigla deeskalacija situacije“, istakao je Zajbert.

Merkelova i Makron su tokom razgovora istakli da podržavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

„Naglasili su da je neophodna potpuna realizacija Minskih sporazuma s obe strane i istakli da će Nemačka i Francuska nastaviti sa svojim zalaganjima u normandijskom formatu“, dodao je Zajberg.

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je nakon sastanka na Tviteru da Francuska, zajedno sa Nemačkom, ostaje privržena ideji političkog rešavanja krize u Donbasu.

„Spremni smo da zajedno sa Ukrajinom i Nemačkom radimo na situaciji u Donbasu u cilju postizanja političkog rešenja situacije, koje je i jedno moguće rešenje“, istakao je Makron.

Razgovor evropskih lidera održan je za vreme posete Zelenskog Parizu, a Merkelova je učestvovala putem video-linka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala