Ivana osvaja Ameriku – „grad anđela“ čeka novu srpsku zvezdu

© AP Photo / Nell RedmondTalentovana srpska košarkašica Ivana Raca
Talentovana srpska košarkašica Ivana Raca - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Ivana Raca, talentovana srpska košarkašica, izabrana je na VNBA draftu od Los Anđeles Sparksa, čime je postala tek četvrta Srpkinja koja je odabrana na draftu najjače ženske košarkaške lige na svetu.

Raca, koja je prethodne četiri godine provela na Vejk Forest univerzitetu, izabrana je kao četvrti pik treće runde, odnosno na 28. mestu.

Na ženskom NBA draftu svaka od tri runde sadrži 12 pikova, te je talentovana srpska košarkašica odabrana na startu poslednje.

Raca, ćerka srpskih košarkaških trenera Dragana i Branke, pridružila se tako Gordani Grubin, Jeleni Milovanović Bruks i Sonji Petrović Vasić kao jedinim srpskim igračicama koje su izabrane na draftu. 

Ivani je čestitala i šefica stručnog štaba Vejk Voresta – Džen Huver.

„Veoma sam ponosna na sve što je Ivana postigla u poslednje četiri godine na Vejk Forestu. Uložila je veliki napor kako bi došla do ove tačke u karijeri. Nemam sumnju da će biti uspešna i ne mogu da dočekam da je gledam kako raste kao igračica i žena“, rekla je Huver.

Mlada srpska košarkašica Ivana Raca - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Rođena na Kipru, slavu stiče u Americi, ali bira Srbiju: „Nisam se dvoumila, znala sam svoj cilj“

Raca ima veoma zanimljiv put, a o istom je pričala u intervjuu za Sputnjik. Rođena je na Kipru, odrasla je u Grčkoj, a kao tinejdžerka odlučila je da ide drugačijim putem koji nije karakterističan za evropske košarkašice.

„Jedna sam od retkih koja se usudila da odem za Ameriku. Biće mi drago da sam pionir u ovome. Na mlađim generacijama je da se ugledaju ako veruju u sebe“, rekla je Raca pre nekoliko nedelja za Sputnjik.

„Moj sledeći korak je povratak u Evropu, takođe i VNBA ako stigne poziv. Nemam neku određenu destinaciju u Evropi...“, dodala je.

Ivana je nastupala za mlađe kategorije reprezentacije Srbije, ima i dva srebra, a dobila je i poziv Marine Maljković da se priključi seniorskom timu.

„Uzeti dva srebra sa mladim selekcijama na velikom takmičenju je veliki uspeh i pamtim kao najlepši trenutak u životu. Dobila sam poziv od seniorske reprezentacije i nadam se da ću opravdati poverenje trenera Marine Maljković“, zaključila je Ivana.

Raca je izabrana na draftu, te ćemo videti da li će uslediti poziv LA Sparksa ili će profesionalnu karijeru nastaviti u Evropi, a onda za koju godinu pokušati u najboljoj ženskoj košarkaškoj ligi.

Rođena na Kipru, slavu stiče u Americi, ali bira Srbiju: „Nisam se dvoumila, znala sam svoj cilj“

Srpkinja košarkom osvaja Ameriku /video/

Bogdanović u formi života /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala