Hoće li Krivokapić morati da sarađuje s DPS-om da bi smenio Leposavića

© Foto : Youtube/Vlada Crne Gore/PrintscreenZdravko Krivokapić zatražio smenu ministra pravde zbog stavova o Srebrenici
Zdravko Krivokapić zatražio smenu ministra pravde zbog stavova o Srebrenici - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Iz ćorsokaka u kome se nalaze zbog zahteva za smenom ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića, vlada Crne Gore i njen premijer Zdravko Krivokapić, ma šta da učine, ne mogu da profitiraju. Pri tome se nalaze u neprijatnoj i komplikovanoj situaciji, jer će, ako se odluče da smene ministra u skupštini, morati da sarađuju sa DPS-om.

Za razrešenje krize koja je uzrokovana zahtevom crnogorskog premijera za smenom ministra pravde, prema rečima podgoričkog novinara Marka Vešovića, postoje dva scenarija. Oba su, kako kaže, logična, ali bilo koji od njih da bude ostvaren, crnogorskoj vladi i njenom predsedniku Krivokapiću ne donose ništa dobro.

Krivokapić može da smeni Leposavića samo sa DPS-om

„Prvi i najočigledniji scenario bio bi da se premijer Krivokapić pomiri sa ministrom pravde, odnosno da povuče predlog za njegovo razrešenje. To je inače od njega zatraženo na sastanku sa predstavnicima skupštinske većine nedavno u Podgorici. Bilo je više zahteva da Krivokapić preispita svoju odluku i to bi možda bila i najbolja odluka kada je u pitanju stabilnost i kontinuitet rada ove vlade“, ističe naš sagovornik.

Međutim, dodaje Vešović, premijer je poslednjih dana pokazao da će istrajati u zahtevu za Leposavićevom smenom i idući korak bio bi da se Skupština Crne gore izjasni premijerovom predlogu.

Ali, Krivokapićev predlog još nije došao na dnevni red i nema bilo kakvih pokazatelja da će doći u skorije vreme. Vešović podseća da pred crnogorske poslanike nisu stigli ni predlozi važnih zakona, kao što su u predlog budžeta ili predlog Zakona o Državnom tužilaštvu, kojim bi stvorile pretpostavke za smenu sadašnjeg rukovodstva te institucije.

Iako se veći deo skupštinske većine, praktično svi osim URA, izjasnio protiv smene Vladimira Leposavića, Krivokapić bi mogao da sakupi dovoljan broj poslanika koji bi smenu izglasali. I tu nastaje problem, jer bi takvu većinu činili URA i 40 opozicionih poslanika iz DPS-a i Socijaldemokrata.

Zbog toga Vešović smatra da će se poslanici vrlo brzo izjašnjavati o Leposavićevoj smeni, s obzirom da ne postoji mogućnost da premijer i ministar pravde nađu zajednički jezik.

Ružna slika koju građani neće podržati

„Biće to ružna poruka svima koji su prošle godine podržali promene u Crnoj Gori. Biće to krajnje neuobičajeno – da opozicija sa delom vlasti smenjuje ministra u jednoj vladi. Mislim da takva dešavanja u praksi u regionu odavno nismo videli“, naglašava Vešović.

Većinska Crna Gora avgusta prošle godine podržala je promene i nije imala na umu da će se u skorije vreme dogoditi da ministar u novoj vladi bude smenjivan uz pomoć DPS-a. Evidentno je da deo javnosti koji je na avgustovskim izborima glasao protiv DPS-a na takav razvoj događaja neće gledati blagonaklono, dodaje Vešović.

„To svakako nije nešto što će ljudi podržati. Mislim da to može da uvede i u još veću političku krizu jer će se pojaviti tačka saradnje između dela vlasti i opozicije. U datim okolnostima ne vidim kako vlada može da politički profitira iz ove situacije. U svakoj varijanti, ovo je veoma neprijatna i politički neprijatna situacija za predsednika vlade“, zaključuje naš sagovornik.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić podneo je, podsećamo, predlog za smenu ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića zbog njegovih izjava o Srebrenici. Nakon toga usledili su građanski protesti podrške Leposaviću, a najveći deo skupštinske većine izjasnio se protiv Leposavićeve smene. Takođe, Leposavić je odbio mogućnost da sam podnese ostavku.

Iako je bilo očekivano da se predlog o smeni ministra nađe pred poslanicima u najkraćem mogućem roku, o njemu se poslanici još uvek nisu izjašnjavali.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala