Bombe su padale na Uskrs: Kako je izgledalo savezničko bombardovanje Beograda 1944. /foto/

© Wikipedia / Javno vlasništvoBeograd posle savezničkog bombardovanja 1944. godine
Beograd posle savezničkog bombardovanja 1944. godine - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Savezničke snage bombardovale su Beograd prvi put pre tačno 77 godina, 16. i 17. aprila 1944. godine, na pravoslavni Uskrs.

Bombarderi savezničkih snaga gađali su više ciljeva, a u napadu su oštećeni i današnja zgrada Narodnog muzeja na Trgu Republike, zgrada današnje pošte na Savskom trgu, palata Albanija, Narodno pozorište, logor Sajmište, zgrada porodilišta u Krunskoj ulici, brojne stambene i civilne zgrade, pored nemačkih vojnih ciljeva.

Procene govore da je u savezničkim bombardovanjima Beograda 1944. godine, kojih je od aprila do septembra bilo 11, broj poginulih bio između 2.271, koliko je procenila američka ambasada, do 4.000 poginulih, koliko su utvrdile nemačke okupacione vlasti.

„U poslednjoj ratnoj godini beogradsko stanovništvo moralo je da preživi još i strahovita bombardovanja iz vazduha. S proleća 1944. godine, anglo-američka komanda odlučila je da otpočne sistematsko bombardovanje Beograda kao važne raskrsnice saobraćajnih puteva, a u vezi s napredovanjem savezničkih snaga na Istočnom frontu i u Italiji. Beograd je u to doba bio važno strategijsko uporište Nemaca i predstavljao je veliku smetnju u savezničkim vojnim operacijama, naročito zbog toga što su se, za vojne potrebe, Nemci koristili beogradskim aerodromom, železničkim prugama i mostovima preko Save i Dunava, najzad, i Dunavom, kojim su krstarili mađarski i nemački ratni brodovi“, objavio je Istorijski arhiv Beograda na svojoj Fejsbuk stranici izvode iz teksta Jovana Marjanovića, „Anglo-američko bombardovanje“, objavljenog 1975. godine.

Marjanović navodi da su iz tih razloga „saveznički štabovi želeli da nemačkim vojnim objektima nanesu udarac i u Beogradu“.

„Razume se da je trebalo očekivati da će bombardovanje biti usmereno pre svega na vojne objekte, na mostove, kasarne, skladišta benzina i nafte na Čukarici i druge objekte. Međutim, to se nije dogodilo. Beograd je zasipan bombama s vrlo velike visine bez ciljeva u objekte i takav „tepih“ bombi izazvao je velike ljudske žrtve u gradu“, piše Marjanović.

Prema njegovim navodima, prvo veliko savezničko bombardovanje izvršeno je 16. i 17. aprila.

„Ovaj vazdušni napad izvelo je oko 600 savezničkih velikih četvoromotornih bombardera. Dok su žrtve okupatora u Zemunu i Beogradu iznosile oko 200 nemačkih vojnika, samo u Beogradu od bombi je poginulo 1.160 građana. Broj ranjenih nije poznat, a sigurno je da je bio vrlo velik“, naveo je naš istoričar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala