Bela kuća: Samit sa Rusijom – „most“ za njen povratak u međunarodnu zajednicu

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden smatra da se Rusija našla „izvan“ međunarodne zajednice i predstojeći samit sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom smatra mostom za njeno vraćanje u te okvire, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
„Predsednik smatra da se Rusija nalazi izvan međunarodne zajednice u mnogim aspektima. Sada imamo format G7, a ne G8...Predlog predsednika o održavanju samita predstavlja most za nazad. On smatra da je u interesu Rusije da ga pruhvati“, izjavila je Psaki.

Takođe je dodala da predlog Bajdena upućen Putinu o održavanju sastanka nije pripreman ranije.

„To nije bilo nešto što se pripremalo ranije, ali je predsednik tokom održanog telefonskog razgovora predložio održavanje samita i obavestili smo vas o tome, što ukazuje na našu otvorenost“, konstatovala je portparolka.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kasnije je saopštio da Moskva pozitivno ocenjuje predlog američkog predsednika o održavanju rusko-američkog samita i da nastavlja da analizira aspekte te inicijative.

Putin i Bajden su u utorak održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika. Kako je saopštio Kremlj, predsednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da u narednim mesecima održe lični sastanak „u trećoj zemlji“.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala