Amerika će razmotriti slanje dodatnih trupa u Ukrajinu

© AFP 2023 / YURIY DYACHYSHYN Američki i ukrajinski vojnici na ceremoniji povodom zajedničkih vojnih vežbi
Američki i ukrajinski vojnici na ceremoniji povodom zajedničkih vojnih vežbi  - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
Pratite nas
Vašington će razmotriti pitanje povećanja prisustva američkih vojnika u Ukrajini na trajnoj osnovi u slučaju potrebe, izjavila je otpravnica poslova SAD Kristina Kvin.
„U Ukrajini je na trajnoj osnovi prisutno 160 vojnika američkog kontigenta, i ukoliko se prema našoj proceni potrebe povećaju i bude neophodno da se taj broj poveća, razmotrićemo to pitanje“, izjavila je Kvinova tokom zajedničkom brifinga sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigalom.

Ona je istakla da SAD i njihovi partneri pažljivo prate situaciju u Ukrajini.

Premijer Ukrajine Denis Šmigal je rekao da Kijev traži od SAD da prošire program za obuku ukrajinskih vojnika sa američkim instruktorima. Pritom je istakao da su širenje vojno-tehničke saradnje i međunarodni programi za pripremu ukrajinskih vojnika „faktor obuzdavanja agresora“.

Istovremeno, istočnik iz Saveta Evrope saopštava da vrhovni predstavnik EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti Žozep Borelj želi da otputuje u Ukrajinu i da poseti liniju razgraničenja u Donbasu kako bi se upoznao sa situacijom, ali zasad nije određen datum putovanja.

„Međutim, u periodu od 13 meseci od početka pandemije virusa korona on je već dvaput boravio u Ukrajini, što je mnogo, a u svetu ima još mnogo mesta koja je trebalo da poseti, ali još nije“, dodao je evropski diplomata.

Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog nagomilavanja snaga Alijanse u Evropi, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u jednoj od ranijih izjava naglasio da Rusija ne predstavlja pretnju za bilo koga ali da neće nemo posmatrati aktivnosti koje su potencijalno opasne po njene interese.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala