Turska: Neutralni smo po pitanju krize između Rusije i Ukrajine

© Sputnik / Lola ĐorđevićMevlut Čavušoglu
Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Turska ne podržava nijednu stranu u krizi između Ukrajine i Rusije, ali je spremna da podrži diplomatske napore da se dođe do rešenja, poručio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.
„Sada postoje problemi u Donbasu, ipak postoje Minski sporazumi. Predlažemo stranama da reše taj problem mirno i diplomatskim putem. Turska podržava teritorijalnu celovitost svake zemlje, Ukrajine, Rusije i svih ostalih. I gradimo odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom. Naši odnosi sa svakom od te dve države ne treba da utiče na odnose sa drugim zemljama. U protivrečnostima koje postoji između Rusije i Ukrajine ne podržavamo nijednu od strana“, rekao je Čavušoglu za NTV.
Turski dron Bayraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Ukrajina prvi put upotrebila turske jurišne dronove u Donbasu

On je dodao da je politika Turske jasna po svim pitanjima, uključujući Krim.

„Iskreno i otvoreno delimo svoje stavove sa obe strane, imamo konstruktivnu politiku. Sada je napetost počela da se smanjuje, što nas raduje. Turska je spremna da u tom procesu da svoj doprinos“, rekao je šef turske diplomatije.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u više navrata je rekao da ne priznaje "aneksiju" Krima, a kada je reč o Donbasu da se zalaže za primenu Minskih sporazuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala