Vučić: Prve vakcine „Sputnjik Ve“ sa „Torlaka“ između 5. i 10. juna /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuska vakcina „Sputnjik Ve“
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Prve doze ruske vakcine sa Instituta „Torlak“ izlaze između 5. i 10 juna, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da veruje da ćemo pre kraja godine moći i samostalno da proizvodimo vakcine.

„Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, videćemo, ali verujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbedimo sve potrebe Srbije.

„Ali, ne samo Srbija, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni“, rekao je Vučić koji je zajedno sa predsedavajućim i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom posetio Institut za virusologiju i serume „Torlak“, gde je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Vučić je tom prilikom uručio vakcine „Astra zeneka“ za Republiku Srpsku. Donaciju od 10.000 doza vakcina preuzeo je Dodik koji je zahvalio Srbiji što je, kako je istakao, bez oklevanja pomagala i pomaže svima.

„Srbija je lider u pogledu nabavke vakcinacije i vakcina i pomogla je i pomaže i drugim subjektima u BiH, Kantonu Sarajevo, FBiH i Republici Srpskoj, a isto tako postoji mogućnost da dođu i da prime vakcinu bez uslovljavanja u Srbiji, što je za nas značajno rasterećenje“, rekao je Dodik.

Direktorka Instituta Vera Stoiljković prethodno je predstavila zvaničnicima proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa.

Vučić je u razgovoru sa Stoiljkovićevom najavio da će država proširiti kapacitete „Torlaka“ i najavio da će sutra tim povodom biti održan sastanak.

Tokom obilaska, Vučić je dobio informaciju da laboratorija tog instituta može dnevno da obradi 3.000 testova i istakao da je potrebno da mogu da obrade 10.000 testova dnevno i da će država uložiti dodatni novac.

„Treba da uložimo u to i sutra ćemo imati važan sastanak i gledaćemo da proširimo kapacitete. Dovedite sutra na taj sastanak i eksperte za vakcine i laboratorije, kako bi mogli da traže novac od države i da to rešimo“, poručio je Vučić.

Dodao je da su Rusi i Kinezi bili oduševljeni onim što su videli kada su bili u poseti „Torlaku“, stanjem i opremom, uprkos tome što su neki u Srbiji u prethodnom periodu pokušavali da unište „Torlak“.

„Svuda smo kupovali nove mašine, kao i za Institut Torlak, i za vakcine i za punjenje vakcina“, kazao je Vučić.

Dodao je da treba nabaviti i nove mašine za pakovanje i etiketiranje doza, kako se to ne bi radilo ručno, već na najbolji način.

Predsednik kaže da će se već za nekoliko meseci u „Torlaku“ proizvoditi i supstanca i tečnost, kada će Srbija biti nezavisna po tom pitanju.

Inače, proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Srbiji počinje od 20. maja.

Na Tviteru „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) objavljeno je da se „Torlak“ pridružio snagama koje će svetu doneti više njihovih vakcina.

Obilasku Instituta prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Dato više od tri miliona doza vakcina, stižu nove

U Srbiji je dato više od tri miliona doza vakcina, a Vučić je precizirao da je dato preko 1,8 miliona prve doze i revakcinisano više od 1,2 miliona.

„Važno je što možemo da kažemo da ćemo za 15-ak dana imati 1,8 miliona revakcinisanih ljudi, to je važan rezultat“, istakao je Vučić.

On je naveo da veruje da ćemo moći da značajno ubrzamo proces vakcinacije, čim obezbedimo značajno veću količinu, što očekuje do kraja aprila.

Vučić je rekao da je juče stiglo 50.000 druge komponente ruske vakcine, dok bi sutra trebalo da stigne isto toliko, a u ponedeljak ili utorak još 100.000 prve komponente „Sputnjika Ve“ (Sputnik V).

Najavio je da će u ponedeljak u Srbiju stići još 211.000 „Fajzerovih vakcina“, a pre kraja meseca očekuju se i kineske „Sinofarm“ vakcine.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala