Snažna Dodikova poruka: Pre će Srpska izaći iz Bosne nego što će ona postati unitarna

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da će pre Republika Srpska izaći iz Bosne nego što će ona postati unitarna država.

On je naglasio da ne može jedan koncept da važi za Kosovo, a drugi za Republiku Srpsku.

„Ne može jedan koncept da važi za Kosovo, a nama da kažu – vi u RS ćutite“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da nema veće stvari od toga da „pokažemo civilizacijsko dostignuće i da se raziđemo na miran način“.

„Ja sam protiv rata i ja neću ratovati. Ne želim da srpski narod ni u RS ni bilo gde da dovodim u poziciju da razmišlja o ratu, ali ću biti uporan u nastojanju da razgovaram o tome kako BiH ne može da uspe jer nema bazičnog odgovora ni oko čega“, rekao je on.

Dodik je naveo i da ne želi da bude zarobljenik pogrešnih koncepcija s polovine‘90-ih godina prošlog veka.

„Ne želim da 25 godina nakon dokaza o tome da BiH ne može da funkcioniše ne smem o tome da govorim. Ja ću uporno o tome govoriti“, zaključio je Dodik.

Ne znam za ideju o mirnom razlazu BiH, ne osuđujem i ne hvalim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije video, niti zna za ikakvu inicijativu o mirnom razlazu BiH ističući da je iznenađen licemerjem „beogradske čaršije“, koja je nešto napala, a da nema pojma o čemu se radi.

Vučić je novinarima tokom posete Institutu „Torlak“, odgovarajući na pitanje u vezi navodnog predloga slovenačkog premijera Janeza Janše o mirnom razlazu BiH naveo da s obzirom da ne zna ni za kakav dokument, nije spreman da nešto što nije video osuđuje ili hvali.

Poručujući „beogradskoj čaršiji“ koja je napala taj navodni predlog, Vučić je kazao da on nema pojma o čemu se radi i da mu nije jasno kako oni mogu da znaju.

„Pojma nemate o čemu je reč, pojma nemate da li je istina ili ne, da li postoji nešto ili ne. Ja ne znam, ali da li vi stvarno verujete da znate, ako ja ne znam“, kazao je predsednik.

Vučić pojašnjava da to kaže ne da bi nekoga osudio, već kako bi pokazao koliko je izražen autošovinizam kod Srba, kod dela srpske elite, kako kaže, kvaziintelektualne koja misli da svaki put kada bi bilo ko pomislio da Srbi treba nešto da dobiju, pa makar da to i nije tačno, da tom treba „odrubiti glavu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala