Ruski ambasador: Očekujem otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane u Beogradu do kraja godine

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Pitanje otvaranja predstavništa ruskog Ministarstva odbrane u Srbiji moglo bi da bude rešeno do kraja godine, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
„Bez obzira na sve veći pritisak, Srbija ostaje privržena svim sporazumima o saradnji s Rusijom u vojno-tehničkoj oblasti. Među njima je i otvaranje predstavništva ruskog Ministarstva odbrane u Beogradu. Sada je u toku završno usaglašavanje dokumenata i verujem da će do kraja godine sve biti rešeno“, naveo je ambasador u intervjuu za RIA Novosti.

Kako je objasnio, radi se o „nekoliko stručnjaka koji će se baviti koordinacijom saradnje u vojno-tehničkoj oblasti“.

Svi planovi, dodao je ambasador, u vezi sa razvojem te saradnje, isporukama tehnike sa naše strane ostaju na snazi.

„Srbija neprekidno jača svoju odbrambenu sposobnost. To je njeno suvereno pravo. Shvatamo da je to neophodno imajući u vidu situaciju u regionu. Pri tome, Beograd se orijentiše na nas i to je dobro“, zaključio je ambasador.

Ambasador je prošle godine rekao da bi otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji bio jedan u nizu koraka u razvoju odnosa dve zemlje i istakao da cilj predstavništva nije mešanje u unutrašnja vojna pitanja Srbije, već unapređenje vojno-tehničke saradnje.

Tada je rekao i da se ne mogu praviti poređenje sa Kancelarijom NATO-a u Beogradu.

„To je nemoguće upoređivati. Naš cilj je doprinos vojno-tehničkoj saradnji u pogledu isporuke tehnike, servisnih radova... Naša saradnja u ovoj oblasti je potpuno u skladu sa međunarodnim obavezama i Rusije i Srbije. Možda se ta saradnja nekome ne sviđa, ali mi sarađujemo tako da se nama sviđa", naveo je ambasador.

Podsetimo, premijer Rusije Mihail Mišustin odobrio je oktobra prošle godine nacrt sporazuma Ministarstva odbrane Rusije između vlada Ruske Federacije i Srbije o osnivanju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije pri Ministarstvu odbrane Srbije.   

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala