Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji značajna za našu zemlju, ali i ceo svet jer virus mutira

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuska vakcina „Sputnjik Ve“
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Srbija je počela da pakuje rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Početak proizvodnje najavljen je za 20. maj, a prve doze trebale bi da izađu iz „Torlaka“ između 5. i 10. juna. Pravljenje vakcine u našoj zemlji značajno je za Srbiju, ali i svet, jer potražnja za cepivima neće opasti zbog konstantnog mutiranja virusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, gde je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), čime je u Srbiji započeto pakovanje tog cepiva.

Početak proizvodnje ruske vakcine planiran je za 20. maj, a Vučić je najavio da će prve doze cepiva „Sputnjik Ve“ iz „Torlaka“ izaći između 5. i 10. juna. On je izrazio uverenje da će Srbija do kraja godine moći da samostalno proizvodi vakcine. Plan je i da u početku naša zemlja pravi 20 miliona doza, kao i da ubuduće izvozi „Sputnjik Ve“ u zemlje regiona.

Proizvodnja „Sputnjika Ve“ u Srbiji

Virusolog Ana Gligić za Sputnjik kaže da je značaj proizvodnje vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji veoma veliki zbog toga što će našoj zemlji i svetu vakcine biti potrebne na duži period, jer virus korona mutira.

„Vrlo je važno da imamo neku proizvodnju. ’Torlak‘ ima prostor, iskustvo i kadrove. Primili su mlade kadrove, molekularne biologe, genetičare, virusologe, lekare, specijaliste... Samo je potrebna razmena, da naši pošalju specijaliste u Rusiju na dva, tri meseca, da dođu malo Rusi i proizvodnja ide pošto ima sve“, ističe Ana Gligić.

Ona dodaje da bi Institut „Torlak“, osim cepiva „Sputnjik Ve“, mogao da počne da proizvodi i mrtve vakcine, poput kineske.

„Mi imamo iskustvo s gripom, pravljena je na isti način, a može da krene i u pravljenje atenuirane, kao što smo pravili polio i izvozili u 35 zemalja sveta. Mi smo nekada bili sila u proizvodnji vakcina. Od Brazila, preko Južne Amerike do Indije, sve to smo mi snabdevali. Da ne govorim o evropskim i drugim zemljama. Ne možemo večito da uzimamo tuđe tehnologije i dovodimo tuđe fabrike. Moramo da imamo svoju proizvodnju. Imamo računa, jer će u perspektivi svet biti gladan za ovom vakcinom“ , napominje Ana Gligić.

Ana Gligić smatra i da početak proizvodnje znači da Rusija ima poverenje u srpske kapacitete za proizvodnju vakcina.

„Znamo da se vakcina ’AstraZeneke‘ proizvodi u Indiji. Tamo postoji veliki pogon, institut, gde se proizvodi. ’AstraZeneka‘ je prepustila da se deo njene vakcine tamo proizvodi i vi ne znate šta ste dobili, da li cepivo iz Indije ili Engleske“, predočava Ana Gligić.

© Sputnik / Lola ĐorđevićPočetak proizvodnje znači da Rusija ima poverenje u srpske kapacitete
Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji značajna za našu zemlju, ali i ceo svet jer virus mutira - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Početak proizvodnje znači da Rusija ima poverenje u srpske kapacitete

Do proizvodnje „ima još vremena“

Imunolog Radmilo Petrović ocenjuje da je pakovanje, odnosno razlivanje dopremljene ruske vakcine u pojedinačne doze na „Torlaku“ značajno za Srbiju, ali i dodaje da do početka proizvodnje „ima još vremena“.

„I ova razlivena vakcina mora da ide na kontrolu kod nas, na internu kontrolu proizvođača. Prvo se testira na ’Torlaku‘, pa onda Agencija za lekove treba da izda dozvolu za tu seriju. Tek onda može da ide u promet. To neće biti baš sutra, prekosutra“, napominje Petrović.

U Srbiju je juče stiglo 50.000 jedinica druge komponente ruske vakcine, sutra bi trebalo da stigne isto toliko, a u ponedeljak ili utorak još 100.000 prve komponente „Sputnjika Ve“ (Sputnik V). U ponedeljak će u našu zemlju stići još 211.000 „Fajzerovih vakcina“, a pre kraja meseca očekuju se i kineske „Sinofarm“ vakcine.

U Srbiji je dato više od tri miliona doza vakcina – prvu dozu primilo je više od 1,8 miliona stanovnika, a revakcinisano je više od 1,2 miliona.


Saznajte više o ruskoj vakcini „Sputnjika Ve“:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala