Priština vadi provereni recept da ohrabri ekstremiste koji napadaju Srbe

CC0 / / Kosovo i Srbija - ilustracija
Kosovo i Srbija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Izjava koju je dala Vjosa Osmani, tzv predsednik Kosova, da namerava da tuži Srbiju za genocid retorika je koja ohrabruje albanske ekstremiste da napadaju preostale Srbe na Kosovu, kaže Milovan Drecun predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.

On ističe da je pravno nemoguće da Kosovo tuži Srbiju jer nije međunarodno priznata država ali je cilj Prištine da izvrši organizovan pritisak na Beograd kako bi ga izazvao da odustane od dijaloga

Retorika koja ohrabruje ekstremiste da napadaju Srbe

Drecun kaže da Priština iznosi podatke koji nemaju veze sa činjenicama i tako pokazuje da se dijalog sa Beogradom neće skoro nastaviti.     

„Oni postavljaju niz uslova za koje znaju da su prepreka da bi se nastavili razgovori, a sa druge strane destabilizuju situaciju na Kosovu i Metohiji u delu koji se odnosi na međunacionalne odnose. Takva retorika ohrabruje ekstremne Albance da napadaju Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiju. To je ono što predstavlja prvi efekat takve neprihvatljive retorike i izmišljotina koje plasiraju“, napominje Drecun.

Time što govore o izmišljenom genocidu, dodaje Drecun, albanski lideri zapravo zamenjuju teze jer je teroristička OVK ta koja je imala za cilj da očisti potpuno Kosovo i Metohiju od Srba.

„Dakle, izokreću činjenice i pokušavaju da nametnu dve teze koje ukazuju na to da apsolutno nisu spremni za postizanje bilo kakvog dogovora sa Beogradom. Oni žele priznanje od Srbije izmišljajući brojke i priče o navodnom genocidu. Ta priča o genocidu treba zapravo da preusmeri pažnju međunarodne javnosti sa Prištine na Beograd i da na dnevni red ponovo vrati neke stare teme,“ uveren je Drecun.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ovakve poruke naziva „zlikovačkom propagandom“ koja se odvija uporedo sa diplomatskim pritiscima na Beograd da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Tužba o genocidu nema nikakvo pravno utemeljenje niti težinu da bi kao pravna inicijativa bila podneta odgovarajućim pravosudnim institucijama. To je jasno svima uključujući i onima koji zagovaraju tu tužbu. Ovde je više stvar u tome da se stvori medijski i politički pritisak na Srbiju da ona konačno preseče i prizna Kosovo. Mnoge od tih izjava koje su se čule i u UN, gde su se Srbi uporedili sa nacistima deo su tog zlokobnog repertoara koji sprečava bilo kakve normalne razgovore,“ mišljenja je dr Stanković.  

Zlikovačka propaganda

Poenta svega je, dodaje on, stvaranje atmosfere u kojoj je nemoguće racionalno pregovarati i napredovati u pravcu pronalaženja nekog kompromisnog rešenja koje bi garantovalo dugoročnu stabilnost.

„To je deo propagandnog repertoara albanske strane koja umnogome podseća na devedesete i potvrđuje njihovu želju da po svaku cenu izdejstvuju nezavisnost Kosova. To je deo šireg plana za koji Priština ima neku vrstu otvorene ili prećutne podrške Zapada na čelu sa Amerikom. Sa ovakvom retorikom zatvaraju se vrata svakom dijalogu,“ zaključuje naš sagovornik.

Priština je svesna, dodaje Stanković, da preko dijaloga ne mogu da dođu do priznanja Kosovo od strane Beograda tako da je očigledno je ovo jedan od instrumenta koji koriste pokušavajući da do toga dođu bez dijaloga.  

Vjosa Osmani je, u intervjuu za „Ajriš tajms“, rekla da da je razmena teritorija nemoguća, ocenjujući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „tek treba da dokaže da se odvojio od nekadašnjeg Miloševićevog načina razmišljanja“. Ona je navela da Priština želi i da lideri Srbije plate za, kako tvrdi, zločine počinjene tokom rata 1998. i 1999. godine i „sistematsko ugnjetavanje kosovskih Albanaca“, i dodala da se Priština priprema kao zemlja za slučaj genocida protiv Srbije čim budu spremni na to, u pravnom smislu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala