Politiko: Predsednica Evropske komisije prekršila protokol i „okrenula leđa“ Ukrajini

© AP Photo / Jean-Francois BadiasUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen optužena je za kršenje diplomatskog protokola prilikom odgovora na poziv Ukrajine da poseti tu zemlju.

Samo nedelju dana nakon afere "Sofagejt" u javnost je procurilo da je portparol predsednice EK Bjorn Sajbert odbio umesto nje zvanični poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Fon der Lajen poseti Ukrajinu, što predstavlja kršenje diplomatskog protokola, prenosi briselski Politiko. 

Redžep Tajip Erdogan, Šarl Mišel i Ursula fond der Lajen na sastanku u Ankari - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Neprijatan trenutak: Ursula fon der Lajen ostala bez stolice na sastanku sa Erdoganom /video/

Zelenski je pozvao Fon der Lajen da poseti njegovu zemlju povodom obeležavanja 30 godina nezavisnosti Ukrajine, međutim umesto predsednice EK na poziv je odgovorio njen portparol i lično se potpisao što predstavlja kršenje protokola.

Kako se navodi, odbijanje poziva povećalo je sumnju u posvećenost fon der Lajen podršci Ukrajini i to u trenutku povećanih tenzija između te zemlje i Rusije.

Takođe i razlog odbijanja poziva, a navedena je prezauzetost, povećao je sumnje s obzirom da se godišnjica u Ukrajini obeležava 23. i 24. avgusta, kada su smanjene aktivnosti evropskih institucija zbog letnje pauze.

Glavni portparol Evropske komisije Erik Mamer odbio je da komentariše slučaj.

Pojedini evropski zvaničnici smatraju da odluka fon der Lajen da ne prisustvuje godišnjici otežava zakazivanje samita EU-Ukrajinski savet, koji bi trebalo da se održi u Ukrajini.

Za komentar nije bio dostupan ni portparol Zelenskog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala