Nemačka: Prekid izgradnje „Severnog toka 2“ ne bi umanjio tenzije na rusko-ukrajinskoj granici

© AFP 2023 / ODD ANDERSENNemački šef diplomatije Hajko Mas
Nemački šef diplomatije Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas odbacio je ideju odustajanja od projekta „Severni tok 2“ zbog situacije na granici Ukrajine i Rusije i izjavio da bi prekid izgradnje čak mogao da pogorša tenzije.

Komentarišući pitanje obustave izgradnje gasovoda, Mas je rekao da je to „diskusija koju već odavno vodimo“ i da je stav vlade uvek bio potpuno jasan.

„Takođe sam veoma skeptičan prema ideji da će zaustavljanje izgradnje dovesti do deeskalacije sa ruske strane. Pre se treba plašiti da će rezultat biti suprotan“, izjavio je on u intervjuu za televiziju „ARD“.

Mas je dodao da niko ne želi zaoštravanje sukoba u Ukrajini.

„Mislim da, kada se podvuče crta, ni Moskva nema nikakav interes za ponovno rasplamsavanje borbi na istoku Ukrajine. Taj rat već predugo traje“, smatra šef nemačke diplomatije.

Ranije je nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer izjavila da bi obim transporta gasa „Severnim tokom 2“ u budućnosti trebalo da zavisi od „ponašanja Rusije“.

SAD i evropske zemlje su više puta izrazile zabrinutost u vezi sa kretanjem ruskih snaga u blizini granice sa Ukrajinom. Stav Moskve je da premeštanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

O tome kakav se razvoj situacije može očekivati u Donbasu, ali i kakve interese u tome imaju Sjedinjene Američke Države govorio je Dušan Proroković u emisiji „Prorok“:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala