Moderni, mobilni i sposobni za borbu: Rusija završila glavnu reformu vojske

© Sputnik / Lola ĐorđevićPripadnica oružanih snaga Ruske Federacije
Pripadnica oružanih snaga Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da su glavne reforme u ruskoj vojsci završene.
„Možemo reći da su glavne transformacije završene u celini. Oružane snage su svedene na tročlanu strukturu, a broj ljudstva je doveden do parametara utvrđenih ukazom predsednika Rusije“, rekao je Šojgu u intervjuu listu „Ruska gazeta“.

Kako je istakao, „formirane su samodovoljne grupacije trupa na strateškim pravcima, Snage za specijalne operacije, vojna policija i jedinice bespilotne avijacije“. Formirane su i Vazdušno-kosmičke snage Rusije i zajednička strateška komanda Severne flote.

Takođe su „ojačane trupe na Krimu, kako bi se osigurala zaštita poluostrva i interesi Rusije u Crnom moru“.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije danas ispunjavaju sve zahteve za vodeće armije u svetu.

„Ruska vojska je moderna, mobilna, kompaktna i sposobna za borbu“, dodao je Šojgu.

Ministar je istakao da su kopnene snage od 2012. godine dobile više od 15.500 savremenih primeraka naoružanja i tehnike, dok su Vazdušno-kosmičke snage i avijacija flote dobile više od 1.500 letelica, a Ratna mornarica – više od 190 brodova, čamaca i pomoćnih plovila.

„Formiran je Nacionalni centar za upravljanje odbranom Rusije. Naši vojnici danas odgovorno i hrabro deluju u Siriji i Nagorno-Karabahu. Njihov rad je glavni faktor stabilnosti u tim regionima“, konstatovao je Šojgu.

Ranije je saopšteno da će Oružane snage Rusije uskoro dobiti prvu jedinicu, opremljenu udarnim robotima „Uran 9“, koji raspolaže automatskim topom kalibra 30 milimetara, protivtenkovskim navođenim raketama „Ataka“, kao i bacačem plamena „Šmelj“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala