Mediji: Amerika proteruje ruske diplomate iz Vašingtona i Njujorka

© Mihail Turgiev / Uđi u bazu fotografijaRuska ambasada u Vašingtonu: Za „vizni rat“ kriva isključivo američka strana
Ruska ambasada u Vašingtonu: Za „vizni rat“ kriva isključivo američka strana - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Države nameravaju da proteraju ruske diplomate iz Vašingtona i Njujorka. Diplomate će imati 30 dana da napuste zemlju, objavio je američki kanal Si-En-En, prenela je RIA.

Američka agencija „Blumberg“ je prethodno objavila, pozivajući se na svoje izvore, da će Vašington uvesti sankcije protiv 12 ruskih državljana i 20 ruskih organizacija, kao i da će proterati deset diplomata zbog navodnog mešanja Rusije u američke izbore i sajber-napada na kompaniju „Solar Vinds“.

Mere, prema rečima izvora agencije, mogu biti objavljene već danas.

„Ruske diplomate koje će biti proterane nalaze se u Vašingtonu i Njujorku i imaće 30 dana da napuste zemlju“, prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom.

TV stanica istovremeno navodi da administracija predsednika Džozefa Bajdena koordiniše nove mere protiv Rusije sa saveznicima u Evropi.

Vladimir Putin i Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Peskov: Nećemo dozvoliti Americi da sa nama govori sa pozicije sile

Sajber napadi na američke institucije

U decembru je objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru.

Početkom januara kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, Federalni istražni biro i Agencija za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD objavili su zajedničko saopštenje da su ruski hakeri „verovatno“ umešani u veliki sajber napad na američku vladu.

Moskva je to odlučno demantovala, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

Odnosi dve zemlje dodatno su se pogoršali nakon skandaloznih izjava Bajdena na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, nakon čega je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov pozvan u Moskvu na konsultacije. On se i dalje nalazi u Rusiji i nije poznato kada će se vratiti u Ameriku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala