Kurti pozvao Grčku da prizna nezavisnost takozvane države Kosovo

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja „pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo“.

U saopštenju kosovske vlade navodi se da je „Kurti zatražio da se bilateralna saradnja dalje proširi i produbi i da se Grčka pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo“, preneo je RTS.

Aljbin Kurti je pohvalio „odnose sa Grčkom i njenu posvećenost članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što je to bio slučaj sa članstvom u EBRD“.

Ništa od priznanja: Zašto prognoze o promeni stava Grčke prema Kosovu – padaju u vodu

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, Aliferi ga je obavestila o pozivu ministru spoljnih poslova i dijaspore Doniki Gervali da poseti Grčku.

Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, Aliferi je naglasila činjenicu da će sledeće nedelje biti održan treći ekonomski forum između Atine i Prištine, kaže se u saopštenju, preneo je Tanjug.

Ambasador Grčke u Srbiji Jorgos Đakofotakis izjavio je u sredu da je „stav njegove zemlje da ne priznaje kosovsku nezavisnost dobro poznat i ostaje nepromenjen“.

Ambasador je tako prokomentarisao očekivanja analitičara spoljne politike Dejvida Filipsa i Danijela Servera da će Grčka promeniti stav i verovatno priznati Kosovo.

„U principu ne komentarišemo mišljenja analitičara. Grčki stav o nepriznavanju Kosova je dobro poznat i ostaje nepromenjen“, navodi se u pisanom odgovoru Đakofotakisa koji je Tanjugu prosledila njegova pres-služba.

Filips i Danijel Server izjavili za su za RTV Dukađini da ne očekuju da će pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo promenti svoj stav, osim Grčke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala