„Lomili, palili i psovali“: Huligani nasrnuli na zgradu Cetinjske bogoslovije

CC BY 4.0 / cropped photo/August Dominus / Cetinjska bogoslovija
Cetinjska bogoslovija - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Rektor Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog Gojko Perović uputio je dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi ga informisao o incidentu koji se jutros desio ispred zgrade Cetinjske bogoslovije i pozvao na smirivanje tenzija među građanima.

Naime, kako je navedeno u dopisu, grupa huligana je nasrnula na zgradu,  psovala i pretila, piše In4s.

Dopis prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine ministre,

Ovim putem Vas izvještavamo o nemilom događaju koji se desio u ranim jutarnjim satima (oko 2 ujutro) 15. aprila ispred zgrade internata Cetinjske bogoslovije u cetinjskom naselju Donje polje, kada je grupa od desetak huligana nasrnula na pomenutu zgradu, uzvikujući psovke i prijetnje i lomeći školski inventar.

Pomenuti nasilnici su prijetili đacima, vrijeđali ih na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, fizički nasrtali i oštetili vrata i prozore na zgradi, a potom dovukli kontejnere koji su se nalazili preko puta ulice i zapalili u njima vatru. Zatim su se udaljili u pravcu hotela „Grand“ i centra grada uz povike da će ponovo doći narednih noći. Svi detalji ovog slučaja prijavljeni su cetinjskoj policiji ujutro oko 10:20 časova, a zapisnik te prijave Vam dostavljamo u prilogu ovog dopisa.

Dežurni profesor nije reagovao na način da momentalno pozove policiju, i to je vjerovatno njegov propust, mada s obzirom na okolnosti može biti razumljivo da je i sam čekao da ova neprijatnost prođe, vjerujući da će se završiti bez težih posljedica. Mi se Vama ne bismo obraćali da nije bilo ovih prijetnji o ponavljanju napada.

Drugi razlog što Vam se obraćamo, i zbog čega ćemo o ovom pismu obavijestiti crnogorsku javnost jeste naša želja i poziv (naročito upućen cetinjskom građanstvu) da tenzije koje su nastale političkim i medijskim manipulacijama i konstantnim neosnovanim prozivanjem i kritikovanjem SPC sa najviših državnih adresa, a usljed aktuelnih društveno-političkih zbivanja u Crnoj Gori, ne bi smjele da negativno utiču na vladanje naše omladine i da kvare Bogom blagosloveni javni red i mir našeg prestonog grada.

Uprava naše škole ne pamti da se ovakav napad na đake desio u posljednjih desetak godina, niti je od strane naših đaka ili od strane njihovih vršnjaka sa Cetinja, bilo ikakvih povoda za tako nešto.

Uvjereni da ćete preduzeti sve iz Vaše nadležnosti što bi predupredilo ponavljanje ovakvih incidenta, srdačno Vas pozdravljamo.

Rektor
Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog

Gojko Perović

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala