Brisel razmatra ukidanje zabrane za putnike sa Zapadnog Balkana

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
U Evropskoj komisiji kažu da rade na predlogu koji bi promenio trenutne preporuke kojima su zabranjena nebitna putovanja u EU, koja važe i za zemlje Zapadnog Balkana. Istovremeno iz Brisela podsećaju da su restrikcije za putovanja u EU trenutno na snazi u cilju suzbijanja pandemije i širenja novih sojeva virusa.

„Radimo na promeni ovih preporuka. Evropska komisija radi na novom predlogu kako bi došlo do promene situacije za putnike iz zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je portparol Evropske komisije Adalber Janz.

Janz naglašava da se na ovom predlogu radi paralelno sa već predstavljenim predlogom o izdavanju digitalnih zelenih sertifikata, kako za građane EU, tako i za građane trećih zemalja koji legalno borave u EU, prenosi Blic.

„U ovom trenutku digitalni sertifikati (planirani za leto) ne menjaju činjenicu da su u EU na snazi restrikcije koje se odnose na nebitna putovanja u EU“, upozorava Janz.

Iz Evropske komisije su ranije poručili da se radi na tome da digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da olakšaju slobodu kretanja unutra EU, postanu operativni pred početak leta. Planirano je da se evropski sertifikati o vakcinaciji bilo kojom vakcinom protiv kovida 19, o posedovanju PCR testa ili antitela prošire i na građane trećih zemlja, a da se na srednjoročnom nivou radi na međusobnom priznavanju sertifikata između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala