Bela kuća: Bajden upozoravao Putina na nove sankcije

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Džo Bajden
Američki predsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Pratite nas
Predsednik SAD Džo Bajden je tokom poslednjeg telefonskog razgovora upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina na uvođenje sankcija zbog sajber-napada i mešanja u izbore, saopštio je visoki zvaničnik američke administracije na brifingu.
„Ranije ove sedmice predsednik Bajden je ponovo razgovarao sa predsednikom Putinom i rekao mu je da će SAD ove sedmice odgovoriti na sajber-napad na 'SolarWind' i mešanje u izbore 2020. godine. To smo i uradili danas“, rekao je predstavnik američke administracije.

On je dodao da SAD nameravaju da i dalje uvode „ekonomski značajne“ sankcije protiv Rusije u slučaju eskalacije njene aktivnosti koja šteti SAD.

„Te sankcije su jasan signal ruskoj vladi da nećemo tolerisati njihovo destabilizirajuće ponašanje koje nanosi štetu SAD, njihovim partnerima i saveznicima, i da ćemo odgovarati ekonomski značajnim merama u slučaju eskalacije tih akcija“, istakao je on.

Takođe je dodao da SAD smatraju da je važan mogući sastanak predsednika Bajdena sa ruskim kolegom.

„Smatramo da će sastanak lidera narednih meseci i razgovor o čitavom spektru bilateralnih odnosa biti od izuzetnog značaja“, rekao je predstavnik administracije SAD, istakavši da će to omogućiti da se „krene dalje“ u odnosima i da se „zaustavi eskalacija“.

Istovremeno je naglasio da SAD ne žele dalje pogoršanje odnosa sa Rusijom i smatraju da to mogu i da bi trebalo da izbegnu.

„Govorili smo da želimo stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom. Ne želimo i ne čekamo da odnosi odu nizbrdo, ali mi ćemo štititi naše nacionalne interese i kažnjavaćemo vladu Rusije za postupke koji štete našem suverenitetu“, poručio je on.

Američki zvaničnik je istakao i da SAD zadržavaju pravo da odgovore na moguću reakciju Rusije na američke sankcije koje su danas uvedene, ali se nadaju deeskalaciji situacije.

Putin i Bajden su u utorak održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika. Kako je saopštio Kremlj, predsednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da u narednim mesecima održe lični sastanak „u trećoj zemlji“.

Danas su Sjedinjene Američke Države objavile da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.  Nakon toga je ambasador SAD u Rusiji pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala