Zaharova: Rusija želi izgradnju odnosa sa SAD

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Rusija želi da gradi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama na obostrano korisnoj osnovi, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Doktrinalno, ideološki, politički, želeli smo, možemo i hoćemo da gradimo odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, mislim na narod SAD, na obostrano korisnoj osnovi, kako bi to bilo korisno i neophodno za naše dve zemlje. Ali retorika izjava i koraci koje su nedavno preduzimale Sjedinjene Američke Države jednostavno onemogućavaju pokušaje da se to ne primeti“, rekla je Zaharova u programu „Solovjov uživo“.

Ona je navela da Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da od Rusije zahtevaju predvidljivost i da i za njih samih postoje mnogo pitanja na tu temu.

Ona je podsetila da je „pres služba Bele kuće dala juče neverovatnu izjavu“.

Arhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Tri zablude od kojih će Bajden morati da odustane pre susreta sa Putinom

„Osnovna suština onoga što je juče rečeno na brifingu u Beloj kući bila je da oni žele da Rusija postane predvidljiva država koja vodi predvidljivu politiku. Od koga to čujemo: za poslednjih deset godina Sjedinjene Američke Države postale su najnepredvidljivija država... Želimo da SAD postanu bar malo predvidljivije. Ali one sigurno ne bi to trebalo da zahtevaju – ni od nas, ni od nekoga drugog“, istakla je Zaharova.

Ona je primetila da se američka politika gradila „dijametralno suprotno“ u oblastima kao što su klima, iranski nuklearni program, dokumenti o strateškoj stabilnosti.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je na brifingu 13. aprila da Sjedinjene Američke Države više teže predvidljivosti, nego poverenju u svom odnosu sa Rusijom.

Sastanak Putina i Bajdena

Govoreći o organizaciji sastanka lidera Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, Zaharova je navela da je ona u nadležnosti predsedničke administracije.

„To je u nadležnost predsedničke administracije, kao što znate. Mi (Ministarstvo spoljnih poslova) svakako radimo svoj deo posla“, precizirala je portparolka.

S tim u vezi, ona je podsetila na nedavni sastanak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i specijalnog izaslanika američkog predsednika za klimu Džona Kerija na marginama u Nju Delhiju, koji se dogodio „zaista slučajno“.

„To je takođe bio jedan od, neću reći elemenata pripreme (sastanka predsednika), već načina razmatranja ovog pitanja“, dodala je Zaharova.

Putin i Bajden su u utorak održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika. Kako je saopštio Kremlj, predsednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da se u narednim mesecima lično sastanu „u trećoj zemlji“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala