Sava Janjić: Crkvu u Samodreži pretvorili u javni toalet, toliko o toleranciji na Kosovu

© Sputnik / Dejan SimićSava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani
Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je na Fejsbuku objavio slike crkvu Svetog Jovana Preteče u Samodreži koje svedoče da je ova svetinja pretvorena u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu.

Podsetio je i da od 2004. godine kada je crkva teško oštećena do danas, kosovske vlasti nisu učinile ništa da ovaj objekat stave pod zaštitu i obnove.

„Još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu iz 1932. godine sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve teško je oštećena od strane kosovsko-albanskih ekstremista tokom nereda 2004. godine. Od tada kosovske vlasti nikada nisu dozvolile njegovu obnovu. Lokalni kosovski Albanci crkvu Samodrežu pretvorili su u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu. Toliko o verskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu. Međunarodno posredovanje u obnovi i zaštiti crkve do sada nije pomoglo“, naveo je iguman Sava Janjić.

Sava Janjić je podsetio i na uništeni pravoslavni manastir Dolac iz 14. veka, koji je do danas devastiran, kao i desetine drugih svetinja SPC na Kosovu.

„Još jedan srpski pravoslavni manastir koji su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. godine. Desetine naših crkava i dalje ostaju devastirane dok lokalni političari tvrde da je Kosovo raj verske tolerancije. Manastir Dolac 14. vek“, napisao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Pogledajte i:

Ovako je otac Sava Janjić govorio za Sputnjik o pokušajima naše crkve da u teškom vremenu ostane uz svoj narod

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala