Rusija: Nije registrovan nijedan slučaj tromboze nakon primanja vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaŠpric sa vakcinom
Špric sa vakcinom - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Ruska služba za zdravstveni nadzor (Roszdravnadzor) nije registrovala nijedan slučaj tromboze nakon vakcinacije ruskom vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavila je šefica službe Ala Samojlova.
„Tokom kontrolisanja bezbednosti leka nismo zabeležili nijedan slučaj tromboze koji se razvio u svetlu vakcinacije 'Sputnjikom Ve' (Sputnik V) i koji je nastao kao posledica primene te vakcine“, saopštila je Samojlova.

Ona je dodala da je odsustvo takvih neželjenih efekata potvrdilo i Ministarstvo zdravlja Argentine, koje objavljuje podatke o rezultatima kliničke primene vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Višefazno pročišćavanje vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) uz upotrebu visokotehnološke hromatografije i mikrofiltracije isključuje mogućnost da u vakcinu dospe velika količina rezidualne DNK, koja je faktor rizika za razvoj tromboze“, pojasnila je Samojlova.

Ona je dodala da „strane vakcine sadrže desetine puta veće količine nukleinskih kiselina, nego 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) – 1-2 mikrograma u 'Sputnjiku Ve' (Sputnik V) naspram 50-100 mikrograma u stranim vakcinama koje su napravljene na drugim platformama“.

Ranije je Uprava hranu i lekove SAD preporučila da se obustavi upotreba vakcine „J&J“ zbog slučajeva tromboze, dok je EMA potvrdila moguću vezu između vakcine „Astra zeneke“ i retkih slučajeva pojave krvnih ugrušaka.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala