Rusija: Nadamo se da će sve strane poštovati konvenciju iz Montrea

© Sputnik / Margarita ZorinaZakat nad prolivom Bosfor, Stambul
Zakat nad prolivom Bosfor, Stambul - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Rusija polazi od pretpostavke da će sve strane, zainteresovane za održavanje bezbednosti i stabilnosti u regionu, poštovati konvenciju iz Montrea, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško za ruske medije.
„Uvek smo visoko cenili položaj stav Turske da zaštiti konvenciju iz Montrea, koja je decenijama jedan od glavnih instrumenata za održavanje bezbednosti i stabilnosti u tom regionu. Mi polazimo od pretpostavke da će sve strane, svi oni koji su stvarno zainteresovani za održavanje odgovarajućeg nivoa bezbednosti i stabilnosti, učiniti sve što je moguće da nikakve tehničke odluke ne menjaju pravi režim prolaska kroz moreuze“, rekao je Gruško.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da konvencija iz Montrea o statusu zaliva Bosfor i Dardaneli nema nikakve veze sa projektom kanala „Istanbul“.

Erdogan je 2011. godine prvi put govorio o mogućnosti izgradnje novog kanala koji će spojiti Crno i Mramorno more. Projekat izgradnje nove morske arterije koja zaobilazi Bosfor u slučaju njegove realizacije biće najveća infrastrukturna inicijativa u istoriji Turske. Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebalo bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila.

Prema konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska je stekla potpunu kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli. Sporazum garantuje slobodan prolaz civilnih brodova kroz Crno more u mirnom vremenu, a ograničava prolaz ratnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim državama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala