Represije protiv ruskih novinara u Letoniji se nastavljaju: Saradnici Sputnjika na saslušanju

© Sputnik / Sergey MelkonovMikrofon agencije Sputnjik Letonija
Mikrofon agencije Sputnjik Letonija - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Služba državne bezbednosti Letonije pozvala je na saslušanje pet novinara koji sarađuju sa portalima Sputnjik Letonija i Baltnjuz, saopštila je letonska novinarka Ala Berezovska na Fejsbuku.
„Biće im dodeljen status osumnjičenih za kršenje režima sankcija EU... Da li su oni glavni neprijatelji Letonije?“, napisala je Berezovska.

Glavni urednik portala „Baltnjuz“ Andrej Starikov rekao je Sputnjiku da je ovaj događaj politički terorizam.

„I vrapcu na grani je jasno da novinari, koji sarađuju sa ruskim medijima, nisu počinili nikakvo krivično delo. Portali za koje su pisali nisu ni pod kakvim sankcijama“, rekao je on.

On je istakao da postupci Službe državne bezbednost Letonije predstavljaju izazov direktno za Rusiju.

Ranije je branilac za ljudska prava Aleksandar Gaponenko saopštio na Fejsbuku da se u Letoniji nastavljaju represije protiv ruskih novinara i da su na saslušanje pozvana dvojica novinara, a potom je precizirao da se radi o četiri osobe.

Aleksandar Malnač, jedan od novinara koji je danas pozvan na saslušanje, oglasio se nakon toga na Fejsbuku.

„I mene su svrstali među osumnjičene u krivičnom predmetu 'kršenja režima sankcija EU'. Bolest se širi, raste“, konstatovao je novinar.

U decembru prošle godine u Letoniji je blokirano reemitovanje sedam kanala grupe RT, zatvoren je „Prvi baltički kanal“, a 3. decembra Služba državne bezbednosti Letonije je privela sedam zaposlenih na portalima Sputnjik Letonija i „Baltnjuz“. S tim u vezi 24. decembra 2020. godine poslanici Državne dume Rusije obratili su se parlamentima evropskih država sa pozivom da osude postupke Letonije koja grubo krši međunarodne obaveze o poštovanju slobode govora, o podržavanju slobodnog rada medija i o suprotstavljanju korišćenju cenzure i nasilnih metoda kao instrumenata za političku borbu i informacionu konfrontaciju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala