Patrušev: Amerika i Kijev žele destabilizaciju Krima, Ukrajina spremna i na vojnu avanturu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Na Krimu i dalje postoji opasnost od terorističkih napada što je pre svega uslovljeno antiruskim aktivnostima Amerike, NATO, čitavog niza država-članica EU i Ukrajine, upozorava sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev. Kijev je spreman da, uz podršku Zapada, zemlju gurne i u vojnu avanturu, dodao je on.

Patrušev upozorava Upozorio je da Ukrajina i njeni zapadni pokrovitelji planiraju da destabilizuju situaciju na Krimu.

Uz njihovu podršku, objašnjava, Kijev bi mogao da organizuje provokacije uz pogibiju svojih vojnika i gubitak vojne tehnike a s ciljem da počnu oružana dejstva protiv Krima.

„Flertujući sa novom američkom administracijom, Kijev je spreman da gurne zemlju u vojnu avanturu bez obzira na dalje pogoršanje ekonomske situacije u zemlji“, rekao je on.

Neprijateljske i destruktivne aktivnosti usmerene protiv Krima treba žestoko sprečavati, dodao je on i istakao da su potrebne dodatne mere za zaštitu građana Krima.

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe na Krimu
Patrušev: Amerika i Kijev žele destabilizaciju Krima, Ukrajina spremna i na vojnu avanturu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Vojne vežbe na Krimu

Kako je naveo na sastanku u Sevastopolju posvećenom pitanjima nacionalne bezbednosti na Krimu, destruktivno ponašanje Amerike, NATO-a koji je pod njihovom kontrolom, niza zemalja EU i Ukrajine usmereno je na diskreditaciju unutrašnje i spoljne politike Rusije, nanošenje štete njenom autoritetu i međunarodnom ugledu, širenje ekstremističke i nacionalističke ideologije.

Patrušev je rekao i da ukrajinske specijalne službe pokušavaju da izvedu diverzije i terorističke napade na Krimu pre svega na infrastrukturnim objektima i objektima od životnog značaja.

„Porast terorističkih pretnji uslovljn je agresivnom, antiruskom politikom Ukrajine, pokušajima da na poluostrvu formiraju tajne ćelije zabranjenih međunarodnih terorističkih organizacija, kao što su  ‘Hizb ut-Tahrir al-Islami’ i ‘Jehovini svedoci’ “, rekao je Patrušev.

Kako je dodao, ukrajinske specijalne službe i ekstremističke organizacije konstantno izazivaju provokacije na državnoj granici, pokušavaju da na teritoriji Krima izvedu diverziono-terorističke akcije.

Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Velike vojne vežbe ukrajinske vojske kod granice s Krimom

Prema rečima Patruševa, tokom prošle godine na Krimu je osujećeno šest terorističkih napada, deset terorističkih zločina i 23 zločina povezana sa ekstremizmom.

On je dodao i da su na teritoriji Ukrajine organizovani centri za obuku jedinica za diverzije i obaveštajne delatnosti uz podršku Zapada.

„Nije isključeno da oni koji se tamo budu obučavali budu usmereni na pripremu terorističkih napada ne samo u Rusiji nego i na teritoriji drugih zemalja“, rekao je Patrušev i dodao da je rizik od terorističkih napada na Krimu povezan i sa činjenicom da se iz inostranstva vraćaju borci međunarodnih terorističkih organizacija.

Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014.godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala