Na slobodu pušten čovek koji je nazvan najtraženijim trgovcem ljudima na svetu /video, foto/

© AP Photo / Italian Navy via AP PhotoMigranti u Sredozemnom moru
Migranti u Sredozemnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Libijske vlasti pustile su na slobodu čoveka koji se smatra najtraženijim trgovcem ljudima na svetu i koga je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sankcionisao zbog direktne umešanosti u potonuće migrantskih brodova, prenosi Gardijan.

Abd el Rahman Milad, poznat pod nadimkom Bija, osumnjičen je da je bio deo kriminalne mreže koja deluje u gradu Zavija na severozapadu Libije. Bija je uhapšen prošlog oktobra, ali je u nedelju pušten na slobodu pošto je vojni državni tužilac u Tripoliju odustao od optužbi protiv njega zbog "nedostatka dokaza".

Sankcije Saveta bezbednosti

Libija je postala glavni kanal za migrante koji iz Afrike i sa Bliskog istoka beže preko Mediterana u nadi da će doći do Evrope. Zemlja je zato postala poprište korupcije i trgovine ljudima, piše Gardijan. U oktobru 2018. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo je sankcije Biji i još petorici navodnih vođa kriminalnih mreža koje su se bavile trgovinom migrantima i drugim ljudima iz Libije.

Prema Ujedinjenim nacijama, Bija je bio na čelu regionalne obalske straže u Zaviji, gradu koji je "stalno povezan s nasiljem nad migrantima i drugim krijumčarima ljudi".

Savet stručnjaka Ujedinjenih nacija saopštio je 2017. godine da je Bija sa ostalim članovima obalske straže "direktno umešan u potapanje migrantskih brodova korišćenjem vatrenog oružja".

Naveli su i da je u gradu otvorio centar za pritvaranje migranata u kojem su zlostavljani, a bio je i "važan saradnik" u krijumčarenju goriva.

Sastanci na Siciliji i u Rimu​

Italijanski list Avenire je 2019. godine dokumentovao da je Bija u Italiji prisustvovao nizu zvaničnih sastanaka na Siciliji i u Rimu 2017. Zbog ovih navoda je kritikovan tadašnji ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti. Tri meseca ranije, Miniti je sa čelnikom libijske vlade koju podržava UN, Fayezom el Sarajem, potpisao memorandum o saradnji s libijskom obalskom stražom, koji je obuhvatao pružanje četiri patrolna broda. Dogovorom je libijska obalska straža dobila ovlašćenja da presreće migrantske čamce na moru i preusmerava ih u Libiju.

Bija je predstavljen na sastancima kao "zapovednik libijske obalske straže", javio je list Avenire. Miniti je porekao bilo kakvu nezakonitost, rekavši da Italija u to vreme nije bila upoznata sa kriminalnim optužbama protiv Bije.

Italijanski novinari Nelo Skavo, koji je Bijino prisustvo u Italiji prvo dokumentovao za Avenire, i Nensi Porsia, koja je prvi put pisala o njegovim sumnjama u kriminalne radnje 2016. godine, dobili su policijsku zaštitu pre dve godine jer im je prećeno smrću.

"Pisali su lažne vesti o meni"

Skavo je za Gardijan rekao da je "apsurdno da je Italija nastavila da daje novac libijskoj obalskoj straži – zemlji koja je pustila na slobodu trgovca ljudima".

"A još je apsurdnije da se njegovo puštanje na slobodu dogodilo nekoliko dana posle posete italijanskog premijera Marija Dragija Tripoliju", napomenuo je Skavo.

Bija je u utorak, u objavi na Fejsbuku napao libijsku i svetsku štampu:

„Kada sam uhapšen prošlog oktobra, pisali su lažne vesti o meni ... Znam da su hapšenje naredili neki političari koji su zaboravili da je Abd el Rahman Milad godinama štitio obale naše domovine."

U gradu Zaviji mnogi su proslavili njegovo oslobađanje. Na društvenim mrežama su objavljene fotografije na kojima se vidi kako ga grli mnoštvo nasmejanih muškaraca, preneo je Jutarnji list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala