MIP Švedske pozvao ruskog ambasadora zbog sajber napada; Zaharova: Obično ih brinu naše podmornice

© Depositphotos.com / GorodenkoffDarknet
Darknet - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Švedske pozvalo je ruskog ambasadora u zemlji zbog optužbi za umešanost Rusije u sajber napade na Švedsku sportsku konfederaciju 2017-2018. godine, saopštila je ministarka spoljnih poslova An Linde na svom nalogu na Tviteru.
„Neprihvatljiva ozbiljna kršenja poverljivosti podataka Švedske sportske konfederacije, koja krše postojeće norme. Ruski ambasador pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova da pruži objašnjenja“, napisala je Linde.

​Komentarišući poziv ruskog ambasadora u švedsko Ministarstvo portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da je neophodno pozabaviti se tim informacijama.  

„Vest je tek stigla, još moramo da se pozabavimo time šta je u pitanju. Ali čudno je – obično Švedsku brinu naše podmornice“, rekla je Zaharova u emisiji „Solovjov uživo“.

Optužbe za sajber napade

Kako se navodi u izveštaju švedskog tužilaštva, od decembra 2017. do maja 2018. godine Švedska sportska konfederacija bila je podvrgnuta brojnim sajber napadima, usled kojih je dobijen pristup ličnim podacima švedskih sportista, uključujući njihove medicinske kartone.

„Istraga je otkrila da je ruska vojna obaveštajna služba, GRU... planirala i ozbiljno narušila privatnost Švedske sportske konfederacije. Možemo tvrditi da je ovo bio deo ruske kampanje protiv nacionalnih i međunarodnih antidoping organizacija kao što su VADA i USADA. Kampanja je takođe bila usmerena protiv FIFA“, navodi se u izjavi tužioca na sajtu tužilaštva.

U izveštaju tužilaštva dodaje se da će istraga biti prekinuta zbog nedostatka preduslova neophodnih za suđenje.

Zapad je više puta optuživao Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari i sajber napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da zapadne zemlje nisu pružile nikakve dokaze. Moskva je takođe više puta izjavljivala da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala