Lavrov pozvao OEBS: Utičite na Kijev da se reši situacija u Donbasu

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Rusija je zabrinuta zbog toga što Kijev prebacuje trupe na kontakt-liniju u Donbasu i zbog eskalacije izazvane time, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom telefonskog razgovora sa predsednicom OEBS-a, ministarskom spoljnih poslova Švedske An Linde.
„Osnova pažnja je posvećena situaciji na jugoistoku Ukrajine. Ruska strana je izrazila zabrinutost zbog eskalacije sukoba, izazvane prebacivanjem ukrajinske vojske i naoružanja na kontakt-liniju, kao i redovnim napadima Oružanih snaga Ukrajine na predgrađa Donjecka i Luganska“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ruska strana je takođe istakla da bi u trenutnoj situaciji Specijalna posmatračka misije OEBS-a u Ukrajini trebalo da aktivira napore na nepristrasnom praćenje situacije na obe strane kontakt-linije u Donbasu, pre svega slučajeve stradanja civila i rušenja civilne infrastrukture.

Ističe se da je Moskva zainteresovana za rešavanje sukoba isključivo mirnim putem na osnovi Minskog paketa mera koji nema alternativu.

Istaknuta je potreba da strane sukoba – Kijev, Donjeck i Lugansk bezuslovno sprovode dodatne „Mere za jačanje rečima prekida vatre“, postignute u julu 2020. godine u kontakt-grupi.

Lavrov je takođe pozvao OEBS da aktivnije zahteva od Kijeva da ispuni svoje obaveze u vezi sa regulisanjem situacije u Donbasu.

„Izražena je nada da će Švedska dok predsedava OEBS-om preduzeti neophodne napore kako bi se postiglo da Kijev strogo poštuje svoje obaveze za rešavanje sukoba, uključujući rešavanje humanitarnih problema stanovništva DNR i LNR, pre svega priznavanjem ekonomske blokade tih teritorija“, navodi se u saopštenju MIP Rusije.

Kako je saopšteno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, telefonski razgovor diplomata održan je 14. aprila na inicijativu predsednice OEBS-a.

U Donbasu je od 27. jula prošle godine na snazi sveobuhvatni prekid vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala