Istražujemo: Može li se „srpska korpa“ napuniti u moskovskim marketima /video/

© Sputnik / Aleksandar Pogotov / Uđi u bazu fotografijaRuska Federacija trenutno je treće izvozno tržište Srbije
Ruska Federacija trenutno je treće izvozno tržište Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Srpske jabuke, sirevi i ajvar – samo su deo asortimana koji se može naći na rafovima ruskih prodavnica. Istraživali smo može li se „srpska korpa“ napuniti u ruskim radnjama.

Na marginama najvećeg u Rusiji međunarodnog sajma prehrambene industrije „Prodekspo 2021“, na kojem izlaže i 11 vodećih srpskih kompanija, sa direktorom marketinga Privredne komore Srbije Marko Obradović obišli smo moskovske prodavnice kako bi smo proverili šta od srpskih proizvoda može da se nađe na ruskim rafovima.

Kojim proizvodima su napunili „srpsku korpu“ i kako je radnica u prodavnici iz trgovinskog lanca „Perekrjostok“, reagovala na pomen Srbije pogledajte u video-prilogu. Saznajte i šta ona kaže za srpske proizvode.

U organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), vodeći srpski proizvođači hrane predstavljaju u Moskvi širok asortiman proizvoda - mleka i mlečnih proizvoda, suhomesnatih i delikatesnih proizvoda, gotovih jela i pašteta, smrznutog voća i povrća, kao i sušenog voća.

U okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodne programe i izvozne kapacitete predstavljaju kompanije „Mlekara Šabac“, „Mlekara Ub“, „Imlek“, „Karneks“, „Industrija mesa Topola“, „Masli“, „Zlatiborac“, „Itn grup“, „Master fruts“,  „Mambikom agrar“ i „Miraks agrar“.

Marko Obradović navodi da ovih 11 kompanija zapošljava ukupno 3.800 radnika i da imaju ukupni izvoz od oko 103 miliona evra.

Ove godine na sajmu učestvuje više od 1.500 kompanija iz 42 zemlje sveta: Srbije, Italije, Španije, Belgije, Turske, Azerbejdžana i dr. Izložba se održava u svim paviljonima „Ekpocentra“, na 85 hiljada kvadratnih metara, što ovaj sajam svrstava u najveće izložbe prehrambene industrije ne samo u Rusiji, nego i u Istočnoj Evropi. Svake godine ga poseti preko 70 hiljada ljudi.

„Prodeskpo“ se održava 28. put, a Srbija je na ovom sajmu učestvovala 27 puta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala