Gluposti i izmišljotine: Ukrajina optužila Rusiju da namerava da rasporedi nuklearno oružje na Krimu

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaVojnici na taktičkim vojnim vežbama pomorske pešadije i obalske odbrane na Krimu
Vojnici na taktičkim vojnim vežbama pomorske pešadije i obalske odbrane na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Ukrajine Andrej Taran je za vreme govora u Evropskom parlamentu izjavio da Rusija namerava da rasporedi nuklearno oružje na Krimu. Ruski senator Sergej Cekov smatra da je ta izjava diktirana željom da se zastraše zapadne zemlje.
„Infrastruktura Krima priprema se za potencijalno raspoređivanje nuklearnog oružja...Prisustvo nuklearnog oružja na poluostrvu predstavlja probleme vojno-političke, pravne prirode“, rekao je ministar, obraćajući se poslanicima potkomiteta za odbranu i bezbednost Evropskog parlamenta

Pritom, Taran nije obrazložio svoju tačku gledišta, niti je izneo dokaze u korist te tvrdnje.

Taran je takođe istakao da Rusija „predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Ukrajine“ i zahvalio je evropskim zemljama na pomoći koju pružaju Kijevu.

„Veoma mi je drago što vaše zemlje posvećuju takvu pažnju i što preduzimaju mere kako bi pokušale da zaustave neprijateljske akcije Rusije na granicama Ukrajine“, dodao je ukrajinski ministar, ističući da su u Ukrajini veoma zabrinuti zbog kretanja ruskih vojnika u blizini ukrajinskih granica.

Član međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije, senator sa Krima Sergej Cekov prokomentarisao je izjavu ukrajinskog ministra, rekavši da su to sve gluposti i izmišljotine.

„Ukrajina jednostavno širi strah u Evropskom parlamentu i Evropskoj uniji. Taran, očigledno, pokušava da izazove sažaljenje evropskih zemalja prema Ukrajini kako bi u svoj toj buci izmolio novac i tranše“, rekao je Cekov.

Senator je istakao da nema nikakve informacije o razmeštanju nuklearnog oružja na Krimu.

„Raspoređivanje bilo kakvog oružja na teritoriji Rusije je suvereno pravo Ruske Federacije. Svi u svetu bi trebalo to da razumeju. Ukrajina namerno stalno podstiče vojnu temu, temu agresije. Shvatamo da zemlje NATO-a podstiču Kijev na toliko agresivnu retoriku. Rusija samo preduzima uzvratne korake kako bi osigurala bezbednost svojih granica“, rekao je Cekov.

Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala