Erdogan: Sa kanalom „Istanbul“ smo napokon nezavisna država

© AP Photo / Turkish Presidency Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da konvencija iz Montrea o statusu zaliva Bosfor i Dardaneli ne odnosi na projekat kanala „Istanbul“.
„Kanal 'Istanbul' nema nikakve veze sa konvencijom iz Montrea. Taj kanal će za nas predstavljati dostignuće, jer će pomoći da se rastereti moreuz Bosfor“, rekao je Erdogan, prenosi televizija „Haberturk“.

On je dodao da je „Montre sporazum koji se tiče Bosfora“.

„Prema tome, ovde dobijamo sopstvenu nezavisnost, suverenitet“, rekao je Erdogan na sastanku sa studentima, koji se emitovao na Tviteru.

Erdogan je 2011. godine prvi put govorio o mogućnosti izgradnje novog kanala koji će spojiti Crno i Mramorno more. Projekat izgradnje nove morske arterije koja zaobilazi Bosfor u slučaju njegove realizacije biće najveća infrastrukturna inicijativa u istoriji Turske. Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebalo bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila.

Ranije je ministar životne sredine i urbanog razvoja Turske Murat Kurum izjavio da je Ankara odobrila plan izgradnje kanala „Istanbul“ koji će se pružati paralelno sa moreuzom Bosfor i spajaće Mramorno sa Crnim morem.

Prema konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska je stekla potpunu kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli. Sporazum garantuje slobodan prolaz civilnih brodova kroz Crno more u mirnom vremenu, a ograničava prolaz ratnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim državama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala