Do kraja aprila sporazum Srbije i Grčke o priznavanju digitalnih potvrda o vakcinaciji

CC BY 2.0 / Marco Verch / Flickr / Pasoš i potvrda o vakcinaciji
Pasoš i potvrda o vakcinaciji - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pratite nas
Planirano je da Sporazum o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji protiv korone, između Srbije i Grčke, bude potpisan do kraja meseca, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matićeva je za Tanjug rekla da su usaglašeni tehnički uslovi u vezi sa sporazumom i da je sada pitanje procedura kada će se to završiti.

Ministarka navodi da su uslovi pod kojima će naši građani moći da idu u Grčku poznati i da podrazumevaju digitalne potvrde o vakcinaciji ili antigenski, odnosno pi-si-ar test.

"Za decu stariju od 10 godine biće neophodni antigenski testovi, koje će Grčka refundirati. Kroz različite vidove usluga, smeštaj u hotelu ili drugom mestu gde ljudi budu boravili, refundiraće se iznos koji su građani platili za testove", navela je Matićeva.

Ona napominje da Grčka zadržava pravo koje je i prošle godine praktikovala, a to je da radi brze nasumične antigenske testove na granici.

"Ovo je metod u koji oni imaju veliko poverenje i koji im je lane na vrlo pouzdan način ukazivao odakle dolaze turisti, odnosno koje su to zemlje gde će se u narednom periodu pojaviti žarište ili doći do opadanja broja zaraženih", kaže ministarka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala